Hlavní obsah

Británie vyzývá Čínu ke zpřístupnění detenčních táborů pozorovatelům OSN

Foto: Profimedia.cz

„Středisko odborného vzdělávání“ v provincii Sin-ťiang.

Reklama

Velká Británie vyzvala Čínu, aby povolila „okamžitý a neomezený“ přístup pozorovatelům OSN do provincie Sin-ťiang, kde vláda zadržuje asi milion příslušníků muslimské menšiny Ujgurů a dalších etnických skupin. Británie tak reaguje na příručku pro provoz táborů, která podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) nedávno unikla přímo z čínské komunistické strany.

Článek

Spojené království vyzývá Čínu, aby do Sin-ťiang pustila pozorovatele OSN kvůli „vážným obavám o lidskoprávní situaci v oblasti a stupňujícím se zákrokům čínské vlády, zejména pak zadržování více než milionu ujgurských muslimů a dalších etnických menšin“. Uvedlo to britské ministerstvo zahraničí v reakci na uniklé dokumenty.

Ty ukazují, že Čína zřídila především pro Ujgury, muslimskou menšinu žijící na severozápadě země, tábory určené k ideologické indoktrinaci a převýchově. Tvrdí to Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), na jehož zjištění v pondělí upozorňují světová média.

ICIJ získalo dokument z roku 2017, který „účinně slouží jako příručka pro provoz táborů“. Podle ICIJ je v dokumentu možné nalézt informace o tom, jak předcházet únikům, zachovávat mlčenlivost o existenci táborů, indoktrinovat zaměstnance a „kdy zadrženým povolit vidět příbuzné, nebo dokonce použít toaletu“.

Peking, který je kvůli podezřením z provozování táborů často kritizován, oficiálně tvrdí, že zařízení jsou určena k dobrovolným pracovním školením. Odmítá, že by s Ujgury Čína špatně zacházela, a dění v Sin-ťiang označuje za své vnitřní záležitosti. O táborech hovoří jako o střediscích odborného vzdělávání, kam jsou lidé posíláni mimo jiné na politickou převýchovu v rámci boje proti extremistickým ideologiím.

Interní dokument z roku 2017 ale podle listu The Guardian potvrzuje nejrozsáhlejší hromadnou internaci určité etnicko-náboženské menšiny od 2. světové války. Navíc podrobně popisuje, jak tábory, v nichž je v provincii Sin-ťiang zadržován nejméně milion lidí, fungují. Čína nyní publikované informace označila za „výmysly”, uvedl britský deník.

Dokumenty podle ICIJ potvrzují množící se zprávy o tom, že Peking provozuje tajné internační tábory určené k nedobrovolné ideologické převýchově. Také ukazují, jak Peking buduje novou formu sociální kontroly pomocí umělé inteligence. Na základě údajů shromážděných pomocí technologií hromadného sledování mají k dispozici jména desítek tisíc lidí, které k výslechu nebo zadržení určil počítač. To vše za pouhý týden.

Ze širokého hlediska dokumenty podle AP poskytují nejvýznamnější popis masového zadržování ve 21. století.

Ideologická přeměna

Tábory podle nejnovějších důkazů mají strážní věže a jsou vybaveny kamerovými systémy, které mají zamezit útěkům. Ujgurové a další menšiny jsou v zařízeních hodnoceni mimo jiné na základě toho, jak ovládají mandarínštinu, dominantní verzi čínštiny, nebo zda dodržují přísná pravidla týkající se všedního života. Bodový systém se vztahuje i na zvládání „ideologické přeměny”.

Tábory musí dodržovat přísný systém „naprosté fyzické a psychické kontroly“, každá budova musí být obehnána plotem a areál zdí, u hlavní brány hlídkuje policie, uvádí The Guardian.

Americké úřady již letos v březnu ve své zprávě uvedly, že čínská vláda v uplynulém roce zintenzivnila kampaň masového zatýkání příslušníků muslimské menšiny v Ujgurském autonomním regionu Sin-ťiang. Úřady tam svévolně zadržují 800 000 až dva miliony Ujgurů, etnických Kazachů a dalších muslimů v internačních táborech. Lidé, kteří těmito tábory prošli, tvrdí, že v nich byli nuceni mimo jiné odsoudit islám a slíbit věrnost čínské komunistické straně.

Čína pronásleduje Ujgury hovořící o svých zkušenostech

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo je podle ČTK znepokojen zprávami, že čínské úřady „obtěžují, zadržují a nezákonně zatýkají“ rodinné příslušníky ujgurských aktivistů, kteří prošli internačními tábory v provincii Sin-ťiang a promluvili na veřejnosti o svých zkušenostech.

Šéf americké diplomacie rovněž uvedl, že Peking v některých případech proti některým Ujgurům zasáhl jen krátce poté, co se setkali s pracovníky amerického ministerstva zahraničí. Čínskou vládu Pompeo znovu vyzval k tomu, aby propustila všechny zadržené příslušníky této muslimské menšiny a aby rovněž přestala pronásledovat Ujgury žijící mimo území Číny.

Reklama

Doporučované