Hlavní obsah

Unipetrol chce využívat ropovod Adria, podepsal dodatek smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Petrochemický holding Unipetrol chce do budoucna využívat jako alternativní přepravní trasu ropovod Adria, který začíná v chorvatském přístavu Omišalj. Zástupci tuzemské společnosti Unipetrol RPA a chorvatské společnosti Jadranski Naftovod podepsali v úterý dodatek rámcové smlouvy o přepravě ropy tímto ropovodem, která byla uzavřena v roce 2016. Nově byla platnost smlouvy, jež měla vypršet letos, prodloužená až do roku 2021. ČTK to ve středu sdělil mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Článek

Nyní proudí nakoupená ropa do Česka ropovodem Družba z Ruské federace a z italského Terstu ropovodem TAL do německého Vohburgu a odtud ropovodem IKL do centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou.

„Pro Českou republiku a celou střední Evropu představuje ropovod Adria možnost posílení bezpečnosti dodávek tím, že nabízí alternativu pro případ výpadku dodávek z ropovodu Družba či nedostatečné kapacity na velmi vytíženém ropovodu TAL. K realizaci přepravy ropovodem Adria do České republiky nám chybí uzavření přepravních smluv s našimi maďarskými a slovenskými partnery, přes jejichž území ropovod vede," uvedl dnes generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski. „Věříme, že se nám jednání brzy podaří uzavřít," dodal.

Ropovod Adria vede z ropného terminálu Omišalj na chorvatském ostrově Krk přes Chorvatsko a následně severní větví do Maďarska a na Slovensko, kde se v Šahách napojuje do ropovodu Družba. Východní část ropovodu zásobuje Bosnu a Hercegovinu a Srbsko.

Společnost Jadranski Naftovod se zabývá nepřetržitou dopravou ropy pro rafinérie v Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a Maďarsku. Zároveň skladuje ropu a ropné produkty pro významné světové ropné společnosti.

Součástí společné dohody je podle Kaidla uzavření rámcové smlouvy o skladování ropy nakoupené Unipetrolem v terminálu Omišalj. Unipetrol tím rozšiřuje své možnosti operativního skladování ropy v tranzitu, dodal mluvčí.

„Společnost Jadranski Naftovod je připravena Unipetrolu poskytnout bezpečnou a spolehlivou přepravu různých druhů ropy. Doufáme, že se v blízké budoucnosti naše vzájemná spolupráce v oblasti přepravy a skladování ropy zrealizuje," doplnil předseda představenstva chorvatské společnosti Dragan Kovačević.

Unipetrol v České republice provozuje dvě rafinérie v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Jejich celková výrobní kapacita dosahuje 8,7 milionu tun ropy za rok. Ropovodem Adria lze podle firmy zásobovat jak rafinérii v Kralupech, tak v Litvínově. Objem ropy zpracované Unipetrolem činil v minulém roce 7,6 milionu tun.

Firma je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Do loňského září se akcie společnosti obchodovaly na pražské burze. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, ta je od loňského října jediným vlastníkem společnosti.

Reklama

Doporučované