Hlavní obsah

Univerzita dokončila prověrku práce Petra Krčála. Dnes bychom ho za to asi vyloučili, sdělil rektor

Bývalý ministr Petr Krčál oznamuje rezignaci kvůli bakalářské práci.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Speciální protiplagiátorský systém našel v případě bakalářské práce končícího ministra Petra Krčála 28procentní shodu.

Článek

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně má hotovou prověrku bakalářské práce odcházejícího ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála, který právě kvůli pochybnostem kolem práce v úterý rezignoval.

Rektor univerzity Petr Sáha Seznamu sdělil, že takzvaný protiplagiátorský systém Theses ukázal shodu 28 procent s jinými už dříve napsanými a necitovanými texty.

„Nejvyšší shodu vykazovala s bakalářskou prací obhájenou o rok dříve. Lze tedy konstatovat, že práce vykazuje silné prvky plagiátu,“ uvedl Sáha.

Seznam už v pondělí detailně popsal, že tyto celé pasáže jsou shodné s prací autorky Marie Doležalové. Seznam je objevil zejména na prvních třiceti stranách Krčálovy práce, ale vyskytovaly se i v další části bakalářky.

Navíc jsou v práci, která má 84 stran, další shody - s články v časopisech či s úředními dokumenty. 

Jak se mohlo stát, že v jeho práci je tolik nepůvodního textu a jak se může tolik shodovat s prací Marie Doležalové, nedokázal Petr Krčál vysvětlit. V úterním rezignačním prohlášení však přiznal, že některé stránky shodné být můžou. 

„Podle dnešních kritérií by student za tak rozsáhlé opisování byl s největší pravděpodobností v rámci disciplinárního řízení vyloučen ze studia,“ doplnil rektor Sáha. Jenže Krčál o titul už přijít nemůže.

Univerzita k prošetřování přistoupila na základě informací z médií. Takzvaný antiplagiátorský systém totiž zavedla až rok poté, co Petr Krčál svoji bakalářskou práci obhájil.

Reklama

Související témata:

Doporučované