Hlavní obsah

Univerzita třetího věku Mendelovy univerzity v Brně počítá s prezenční výukou

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Pro studenty seniory je osobní setkávání stejně důležité jako získané poznatky. Pokud se epidemická situace výrazně zhorší, přejde škola na hybridní výuku. Školní rok začíná 1. října.

Článek

„Po dlouhé době on-line výuky se senioři na své spolužáky a pedagogy opravdu těší. Sociální kontakt je totiž nedílnou součástí jejich univerzitního života. Po roční pouze se uskuteční i promoce, které chystáme na 23. září,“ uvedla Kateřina Pevná z Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity.

Při hybridní výuce by část studentů byla v posluchárně, část doma u svých monitorů, mohli by se střídat v týdenních intervalech. Krajní variantou je návrat k distanční formě výuky. „To znamená, že bychom podobně jako na jaře přednášky streamovali,“ řekla Pevná. Mendelova univerzita investovala stovky tisíc korun do nového vybavení učeben.

Univerzita třetího věku nabízí základní tříleté a navazující dvouleté studium. Přednášky pokrývají hlavní témata klíčových oborů všech fakult univerzity. Tematické přednášky doplňují terénní cvičení a exkurze. V nabídce jsou také jednoletá studia, například Zahrada a zdraví, Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny, Historie brněnského podzemí, Člověk a svět nebo Stromy, les a krajina. Univerzita zachová také některé on-line kurzy.

Zájem seniorů o vzdělávání je trvale vysoký. „Každý nový kurz se velmi čile naplňuje. Důkazem je například studium Člověk a svět, ve kterém kolegové z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií analyzují dění v mnoha oblastech světa, například na Blízkém východě či v Číně,“ doplnila Pevná.

Reklama

Doporučované