Hlavní obsah

Uřezání prstů a hlasy Saúdů, turecká média zveřejnila přepisy z audionahrávek Chašákdžího vraždy

Foto: Reuters

Poslední známá fotografie saúdského novináře Džamála Chašákdžího.

Reklama

Podle tureckých médií nahrávka Chašákdžího vraždy existuje a dokazuje, že novinář byl mučen. Se zbavováním těla měl pomáhat saúdský forenzní expert.

Článek

Turecká média zveřejnila úryvky z audionáhravek, na kterých je slyšet mučení novináře Džamála Chašákdžího. Jeho smrti mělo předcházet useknutí prstů na rukou. Na nahrávce je údajně slyšet i hlas šéfa konzulátu Muhammada Utájbího. Informoval o tom turecký deník Yeni Safat, který se ve zveřejněném článku odvolává na informace svého zdroje.

„Udělejte to venku, nebo kvůli vám budu mít potíže,“ měl Utájbí reagovat na fakt, že Chašákdžímu usekli prsty. Utájbí se nyní nachází v Saúdské Arábii, kam kvůli vyšetřování Chašákdžího zmizení odjel.

Saúdskoarabský novinář Chašákdží, který se netajil kritikou saúdskoarabské královské rodiny, zmizel 2. října poté, co si šel na saúdskoarabský konzulát v Turecku vyzvednout povolení ke sňatku se svou snoubenkou. Od té doby novináře nikdo neviděl, jeho zmizení vyvolalo mnoho spekulací a mezinárodní napětí.

Turecké úřady téměř ihned od novinářova zmizení obvinily Saúdskou Arábii z jeho zavraždění. Zároveň zveřejnily informace, ve stejný den do Turecka přiletělo patnáct Saúdů včetně některých vládních zaměstnanců, kteří tentýž den odjeli zpět. Ti navštívili konzulát ve stejné době jako Chašákdží.

Turecká média následně informovala o existenci audionahrávek, které potvrzují novinářovo zabití na půdě konzulátu, jež mělo vykonat právě 15 Saúdů. Novináře měli mučit a jeho tělo rozřezat. Rozřezání těla potvrdil serveru CNN nejmenovaný turecký představitel.

Katarská Al Jazeera píše, že samotné novinářovo rozřezání mělo trvat pouhých sedm minut, jelikož jedním z patnácti Saúdů byl forenzní expert, který byl také jedním z lidí, již byli na nahrávce slyšet. Americké The New York Times v úterý ve svém článku zveřejnily, že několik ze Saúdů má blízké napojení na saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Reklama

Doporučované