Hlavní obsah

USA podle syrské televize vypálily rakety na Asadovu leteckou základnu, Pentagon to odmítá

Foto: Profimedia.cz

Téměř přesně před rokem Spojené státy na cíle v Homsu vyslaly rakety za jiný chemický útok.

Reklama

Syrská letecká základna poblíž města Homs byla v noci z neděle na pondělí pod raketovým útokem. Na místě jsou údajně mrtví a zranění. Syrská státní televize uvedla, že za útokem stojí Spojené státy. USA to odmítají.

Článek

Vojenská letecká základna v syrském Homsu v noci čelila raketovému útoku. Oznámila to syrská státní televize a z útoku obvinila Spojené státy. Pentagon její nařčení odmítl, uvedla agentura Reuters.

Syrská televize uvedla, že brzy po půlnoci místního času byly v blízkosti letiště slyšet silné výbuchy. Podle nejnovějších informací syrských médií letiště aktivovalo systém protivzdušné obrany a sestřelilo osm raket. Na místě jsou údajně zranění nebo mrtví. Bližší údaje nejsou známy a zahraničním médiím se zatím nepodařilo zprávy ověřit.

„V tuto chvíli v Sýrii žádné letecké údery neprovádíme,“ uvedlo americké ministerstvo obrany. „Nicméně situaci nadále pečlivě sledujeme a podporujeme probíhající diplomatické úsilí pohnat k odpovědnosti ty osoby, které mají na svědomí použití chemických zbraní v Sýrii,“ píše Pentagon.

K incidentu došlo poté, co americký prezident Donald Trump v neděli v souvislosti s údajným chemickým útokem na město Dúmá označil syrského prezidenta Bašára Asada za „zvíře Asada“ a řekl, že za útok musí zaplatit.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit” obvinění, že chemické zbraně použila syrská armáda.

Během pondělí se kvůli zprávám o chemickém útoku má sejít Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Doporučované