Hlavní obsah

USA se obávají obřích manévrů ruské armády, s NATO plánují protiakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rakety MIM-104 Patriot možná USA umístí v Pobaltí.

 

Reklama

Mobilní raketový systém Patriot plánují Spojené státy umístit v Pobaltí jako obranu proti chystaným manévrům ruské armády.

Článek

Spojené státy plánují rozmístit v Pobaltí rakety Patriot. Raketový systém by se mohl v regionu objevit během letního vojenského cvičení NATO, které bude zaměřeno na protivzdušnou obranu.

Americký ministr obrany James Mattis ve středu navštívil Litvu, kde na toto téma jednal. Možnost dočasného rozmístění raket v Pobaltí zatím vysloveně nepotvrdil, NATO však do oblasti pošle takové zbraně, jaké uzná za nezbytné.

Spojené státy a jejich spojenci jsou znepokojení chystanými obřími manévry ruské armády, kterých se má v létě zúčastnit až 100 tisíc vojáků.

Cvičení má být největší od roku 2013 a uskuteční se na západě Ruska nedaleko hranic s Polskem, Litvou a Lotyšskem.

Patriot už byl v minulosti několikrát vyslán do Polska, které se snaží posílit svou obranyschopnost před hrozbou ze strany Ruska. Polský ministr obrany nedávno uvedl, že jeho země chce osm takových raket koupit.

Pokud budou rakety Patriot v Pobaltí rozmístěny, nebude to podle zdrojů z Pentagonu mít s ruským vojenským cvičením žádnou souvislost. Až tyto manévry začnou, budou prý už baterie z oblasti staženy.

Reklama

Související témata:

Doporučované