Hlavní obsah

USA uvalily na KLDR další sankce. Tentokrát za vraždu Kimova bratra nervovým plynem

USA uvalily na KLDR další sankce. Tentokrát za vraždu Kimova bratra nervovým plynem.Video: Reuters

 

Reklama

Bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una loni v Malajsii zabili nervovým plynem VX na rozkaz vlády v Pchjongjangu. S tvrzením přišlo americké ministerstvo zahraničí, které zároveň oznámilo, že kvůli vraždě Kim Čong-nama uvalilo na KLDR dodatečné sankce.

Článek

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam zemřel loni v únoru na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru poté, co mu dvě ženy z Indonésie a Vietnamu do obličeje nastříkaly bojový nervový plyn VX. Obě obviněné tvrdí, že si myslely, že tekutina je neškodná a že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Siti Aisyahovou i Doan Thi Huong v Malajsii soudí kvůli vraždě. Spojené státy vedly vlastní vyšetřování smrti Kim Čong-nama a nyní oznámily, že jsou přesvědčené, že si ji objednala severokorejská vláda. Kvůli použití nervového plynu na KLDR uvalily nové sankce.

Kim Čong-nam měl s vůdcem KLDR Kim Čong-unem společného otce, severokorejského prezidenta Kim Čong-ila. Matky měli odlišné. Kim Čong-nam zastával kritický postoj k severokorejského diktátorskému režimu a dlouhodobě se zdržoval mimo zemi na severu Korejského poloostrova.

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Pchjongjang jakýkoliv podíl na vraždě vytrvale odmítá.

Oznámení Spojených států přišlo krátce poté, co se Severní a Jižní Korea dohodly, že po více než deseti letech uspořádají koncem dubna vrcholnou schůzku. „Potenciální rozhovory mohou být falešnou nadějí, ale Spojené státy jsou odhodlané k rozhodnému postupu, ať tím či oním směrem,“ reagoval na oznámení prezident USA Donald Trump.

Mapa Jiřího Hoška: Zažívají jedy a travičství v mezinárodní politice něco na způsob renesance?Video: Hošek, Seznam Zprávy

Celý pořad Mapa sledujte každé pondělí od 22:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované