Hlavní obsah

USA varují před zánětlivou chorobou u dětí. Zřejmě souvisí s koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké úřady vydají výstrahu určenou lékařům, ve které je vyzvou, aby informovali o případech vzácné zánětlivé choroby, která postihuje děti a nejspíš souvisí s nemocí covid-19.

Článek

Výstrahu zveřejní americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ještě dnes nebo ve čtvrtek, uvedl podle agentury Reuters mluvčí CDC.

Američtí vědci se nyní snaží zjistit podrobnosti o nákaze, která se podobá syndromu toxického šoku či Kawasakiho nemoci, což je onemocnění, které způsobuje u dětí do pěti let záněty cév a srdce. Chorobou již onemocněly děti v Itálii, Španělsku, Británii i ve Spojených státech.

Vzácná nemoc má příznaky, které se často objevují u pacientů, jejichž zachvácený imunitní systém se snaží bojovat s infekcí koronaviru. Patří mezi ně vysoká horečka, nízký krevní tlak, vyrážky a dušnost. Syndrom se může projevovat rovněž bolestmi břicha, zvracením a průjmem.

Ve státě New York, který je nejvíce postiženým současnou pandemií způsobenou koronavirem, již touto vzácnou chorobou onemocnělo přes 100 dětí. Nejméně tři z nich zemřely, informovaly tamní úřady o víkendu. Všechny tři měly pozitivní test i na přítomnost koronaviru, což by naznačovalo, že syndrom s nemocí covid-19 souvisí, uvedla agentura Reuters.

Město New York se proto rozhodlo zahájit kampaň, ve které bude o syndromu informovat rodiče, oznámil dnes starosta Bill de Blasio. Informace s výstrahou o nebezpečné nemoci se mají nejprve objevit na internetu, později kampaň pronikne i do televize, rádií, novin a na autobusové zastávky. „Musíme urychleně informovat rodiny po celém městě,“ uvedl k tomu starosta.

Reklama

Doporučované