Hlavní obsah

USA vyzvaly Izrael, aby se Polsku omluvil za výroky ministra zahraničí o polském antisemitismu

Americká velvyslankyně uvedla, že omluvu izraelského ministra zahraničí vyžaduje.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy se přidaly na stranu Polska v diplomatické rozmíšce s Izraelem. Velvyslankyně USA totiž vyzvala Izrael, aby se Varšavě omluvil za výroky izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace o polském antisemitismu.

Článek

Velvyslankyně Spojených států ve Varšavě v úterý vyzvala Izrael, aby se omluvil Polsku za výroky svého úřadujícího ministra zahraničí Jisraela Kace o polském antisemitismu. Informovala o tom agentura Reuters.

Spor původně vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který obvinil Poláky ze spoluviny na holokaustu, masovém vyvražďování Židů za druhé světové války. Později jeho kancelář prohlásila, že Netanjahu mluvil o jednotlivých Polácích a nikoliv o polském národu. Olej do ohně následně přilil úřadující ministr obrany Jisrael Kac svým prohlášením, že Poláci „nasáli svůj antisemitismus s mateřským mlékem".

Tato slova následně přiměla Varšavu zrušit účast své delegace na plánovaném summitu zemí visegrádské čtyřky (V4; Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a Izraele v Jeruzalémě.

Americká velvyslankyně v Polsku Georgette Mosbacherová na otázku, zda by se měl Kac za své výroky omluvit, odpověděla, že jeho výrok „omluvu vyžaduje". Velvyslankyně dále uvedla, že cítí, že tak blízcí spojenci jako Polsko a Izrael „by neměly používat taková vyjádření. Jsme pro sebe navzájem příliš důležití, než abychom tyto věci ponechali nevyřešené".

Polsko bylo domovem jedné z největších židovských komunit na světě až do druhé světové války, během níž nacisté vyvraždili na tři miliony Židů. Pro mnoho Poláků je podle agentury Reuters dodnes obtížné přijmout skutečnost, že se někteří příslušníci tohoto národa podíleli na masakrech židovského obyvatelstva. Na druhou stranu existují tisíce doložených případů, kdy Poláci nasazovali svůj život na záchranu pronásledovaných Židů.

Kac je členem strany Likud premiéra Netanjahua, která vede průzkumy před dubnovými parlamentními volbami. Netanjahu čelí domácí kritice za své diplomatické snažení získat spojence ve středoevropských zemích, které se podle ní odehrává za přivření očí před antisemitismem a historickou pravdou o holokaustu.

Reklama

Doporučované