Hlavní obsah

USA začaly soudit Nikulina. Česko ho vydalo a teď mu hrozí 30 let

Foto: ČTK

Jevgenij Nikulin.

Reklama

Proces s hackerem Jevgenijem Nikulinem odstartoval. Americká prokuratura ho viní z útoků na sociální sítě i webové úložiště. Rusovi hrozí až 30 let za mřížemi.

Článek

Případem se zabývá federální soud v Kalifornii, který dvaatřicetiletého Nikulina obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Podle amerických vyšetřovatelů se Nikulin dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox. Například ze sítě LinkedIn Nikulin podle obžaloby ukradl data z více než 167 milionů účtů.

Proces začal v pondělí výběrem poroty. Nikulin podle obvinění získal hesla uživatelů sítí s úmyslem ukradené informace buď prodat, nebo je využít k neoprávněnému přístupu k dalším počítačům a účtům.

Americká média spekulovala, zda byl napojen na petrohradskou Agenturu pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamou zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami, které se ve Spojených státech konaly na podzim 2016.

Do USA Nikulina vydali Češi

Nikulinův případ je úzce propojen s Českou republikou. Právě Česko ho totiž do Spojených států vydalo. Poslední dny v Praze strávil hacker v pankrácké vazební věznici a usilovaly o něj jak USA, tak i Rusko.

V Česku byl podle iDnes.cz ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování Nikulin zatčen na začátku října roku 2016. A to v restauraci jednoho z pražských hotelů. FBI hackera podle Rádia Svobodná Evropa sledovala přes jeho telefon a e-mail. Informována o tom byla i ruská ambasáda – Rusko následně uvedlo, že udělá vše pro to, aby se Nikulin nedostal do rukou Američanů.

Americké velvyslanectví požádalo o hackerovo vydání v polovině listopadu. O týden později oznámilo české Ministerstvo spravedlnosti, že o totéž požádala i ruská strana. Soudní popotahování pak trvalo asi rok a půl, přičemž Nikulin podal dvě ústavní stížnosti.

Zeman: Pelikán mohl být „pod tlakem”

Po skoro roce a půl soudního popotahování, které vyvrcholilo mimo jiné ústavními stížnostmi (například proti vazbě), české soudy pak rozhodly, že je možné vyhovět žádosti Američanů i Rusů. Konečný verdikt závisel na rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Předloni v březnu se přiklonil vydání hackera do Spojených států.

Ne všichni vysoce postavení političtí činitelé s jeho rozhodnutím ale souhlasili. Ten nejvyšší, prezident Miloš Zeman, v roce 2018 dvakrát žádal, aby Nikulina Pelikán vydal do Ruska. Za ministrem přišel dokonce i Zemanův kancléř Vratislav Mynář, který Pelikánovi předal dopis od Nikulinovy matky.

Foto: ČTK

Robert Pelikán.

V polovině dubna loňského roku pak Zeman v zaniklém pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov Pelikánův krok ostře okomentoval. „Pan exministr Pelikán měl být ministrem spravedlnosti suverénní České republiky. Neměl být servilním subalterním úředníkem, který se podbízí zahraniční velmoci,“ řekl Zeman s tím, že ministr ‚mohl být pod jistým tlakem‘.

A vydání Nikulina do USA mělo pro Pelikána i soudní dohru. Ministr podle Ústavního soudu porušil při vydávání do USA Rusova práva. Nepočkal na definitivní vyřešení jeho žádosti o azyl, včetně soudního přezkoumávání. Soud tak vyhověl Nikulinově stížnosti a rozhodl se zasáhnout kvůli možnému budoucímu opakování podobného postupu.

Reklama

Doporučované