Hlavní obsah

Ústečtí zastupitelé schválili čerpání dotace festivalu Kult

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zastupitelé Ústí nad Labem dnes schválili spolku Kult čerpání dotace ve výši 350 tisíc korun z celkové částky 400 tisíc. Spolek pořádá ve městě každoročně divadelní festival, kvůli koronaviru se potýká s finančními problémy.

Článek

Spolek požadoval čerpání dotace i přesto, že se loni akce nekonala, protože většinu nákladů už uhradil. Peníze chtěl Kult již loni v prosinci, zastupitelé to neschválili. Pro bylo 26 zastupitelů, 11 se zdrželo.

Rozpočet festivalu se pohybuje okolo dvou milionů korun, náklady většinově pokryjí sponzoři a vstupné, asi 40 procent kryjí dotace. Pokud by zastupitelé v prosinci jeho žádost schválili, ztráta spolku by podle něj činila asi 200 000 korun, které by byl schopen nahradit. Vyšší ztráta by podle ředitele znamenala konec.

Koaliční zastupitel Martin Krsek dnes uvedl, že se může zdát paradoxní, když někdo žádá o dotaci na akci, která se nekonala. Podotkl ale, že se festival zrušil pouhé dva dny před jeho začátkem. „Festival je opravdu velký, co se týče počtu účinkujících, počtu představení, mimo jiné zahrnoval tři premiéry. Je to práce, která trvá měsíce, a práce byla odvedena,“ dodal Krsek.

Původně rada navrhla spolku schválit pouze 71 000 korun. Podle náměstka primátora Tomáše Vlacha spolek dostal ještě okolo 80 000 korun ze sbírky. „Domníváme se, že i v souvislosti se sbírkou, která proběhla a v rámci které se vybralo asi 80 000 korun, tak by bylo vhodné dát prostředky města a peníze ze sbírky dohromady,“ řekl. Kluby ANO a SPD se zdržely hlasování.

„Já jsem osobně požadoval za naprostou samozřejmost, že město se k nám postaví jako partner a změnu rozpočtu nám uzná už během prvního zastupitelstva. Pro mě to bylo rozčarování a překvapení, že to mu tak nebylo,“ řekl dnes novinářům ředitel spolku Jan Kvasnička.

Reklama

Doporučované