Hlavní obsah

Utahování šroubů kvůli koronaviru zesiluje. Svátky budou bez nákupů i barů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Stále více evropských zemí zpřísňuje před blížícími se svátky protiepidemická opatření. Itálie po dobu Vánoc a oslav Nového roku zavádí lockdown, Slovensko omezuje volný pohyb a uzavírá prodejny a služby.

Článek

Jak se Evropa nadále potýká s pandemií covidu-19, stále více států se rozhodlo přikročit před vánočními svátky k přísnějším pravidlům ve snaze zpomalit další šíření nákazy. Od začátku pandemie zaznamenal starý kontinent podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí přes 21 milionů potvrzených případů nákazy. Za poslední týden pak v Evropě přibyly více než dva miliony případů nákazy.

Země napříč evropským kontinentem tak zavádějí někdy i k celonárodní uzávěry, podle mnohých mají být právě vánoční svátky kritickým obdobím pandemie. Mezi zatím poslední státy, které oznámily nová pravidla pro oslavy Vánoc a konce tohoto roku, patří Itálie, která patří mezi nejhůře zasažené země kontinentu, v zemi zemřelo téměř 68 tisíc lidí nakažených novým koronavirem.

Itálie a „přerušovaný“ lockdown

Jihoevropská země se po dobu vánočních svátků ocitne v „červené zóně“ svého protiepidemického systému, což pro Itálii znamená uzavření až na výjimky všech obchodů, restaurací a barů. Italové také budou moci opustit své domovy pouze z pracovních, zdravotních nebo nezbytných důvodů. Vláda rovněž rozhodla o výrazném omezení návštěv během svátků.

Podle premiéra Giuseppeho Conteho rozhodně nešlo o „snadné rozhodnutí“. „Naši odborníci se ale vážně obávali, že by během Vánoc mohlo dojít ke skokovému nárůstu počtu případů, museli jsme proto jednat,“ řekl podle BBC Conte na páteční tiskové konferenci.

Omezení budou v Itálii platit od 24. do 27. prosince, od 31. prosince do 3. ledna a pak od 5. do 6. ledna. Během těchto dní platí omezený pohyb osob, lidé mohou navštěvovat své příbuzné nebo známé nanejvýš ve dvou, výjimku mají osoby do čtrnácti let. Nadále platí zákaz vycházení od 22 hodin do páté hodiny ranní. Mírnější opatření platí od 28. do 30. prosince a 4. ledna, kdy mohou lidé volně opustit domov, restaurace a bary ale zůstanou zavřené.

Právě kvůli novým opatřením došlo k hádkám ve vládní koalici, část kabinetu totiž požadovala pouze omezené uzavření země, což mělo pomoci strádajícím podnikům a umožnit rodinám se během svátků setkat. Conte vidí naději v očkování, s kterým by mohla země začít koncem roku. Podle premiéra může vakcinace znamenat začátek „konce této noční můry“. Conte uvedl, že policie nebude kontolovat dodržování pravidel přímo v domácnostech, Italy ale vyzval k odpovědnému chování.

Slovenský lockdown potrvá do 10. ledna

U našich východních sousedů platí od soboty 19. prosince přísnější opatření. Země výrazně omezila volný pohyb osob, během svátků se bude možné setkat pouze s jednou další rodinou, s nikým jiným se lidé po dobu lockdownu, trvajícího do 10. ledna, nebudou moci setkat. Opustit domov mohou Slováci pouze v případě životně důležitých situací, uvádí deník SME.

Na Slovensku se také uzavře řada prodejen a služeb, například fitness centra, divadla, kina i kadeřnictví. Restaurace mohou vydávat jídlo jen přes okénko. Nadále jsou zakázány hromadné akce, kostely zůstanou přístupné jen pro menší počet věřících než dosud. Nařízení se naopak nevztahuje na lázně, prodejny potravin a dalších základních životních potřeb, drogerie, lékárny, pošty či banky. Hotely a lyžařská střediska zůstanou otevřeny, návštěvníci ale nadále potřebují negativní výsledek testu.

Země se aktuálně potýká nejen s nárůstem počtu nových případů nákazy, ale také s šířením koronaviru mezi vládními představiteli. V pátek nákazu covidem-19 oznámil slovenský premiér Igor Matovič. Výsledek čtvrtečního testu oznámil politik na sociálních sítích. Veřejnost vybídl Matovič k opatrnosti. Nástup do karantény mezitím ohlásilo několik slovenských ministrů i šéf parlamentu Boris Kollár.

Francie ruší zákaz vycházení na Štědrý den

Od konce října platil ve Francii lockdown, který vláda zrušila 15. prosince. V zemi ale nadále platí přísná pravidla. Lidé sice už nemusí vyplňovat formulář s důvody, proč opouštějí své domovy, ale bary, restaurace, divadla, kina nebo skiareály nadále zůstavají zavřené.

Stále také platí celostátní zákaz vycházení mezi 20:00 a 6:00, výjimkou bude pouze Štědrý den. Zákaz se tak bude týkat i oslav konce roku. Opatření zůstanou podle BBC v platnosti nejméně do 20. ledna. Školky a školy nicméně zůstávají otevřené, univerzity mají podle vlády zůstat zavřené nejméně do února 2021.

Německo hlásí rekordní čísla a zavádí přísná opatření

Od 16. prosince v zemi platí tvrdý lockdown, v pátek přesto přibyl rekordní počet nakažených (33 777), v sobotu pak úřady znovu ohlásily přes 30 tisíc nových případů nákazy. Vláda oznámila, že kvůli nepříznivé situaci potrvá lockdown minimálně do 10. ledna. Do té doby zůstanou zavřené všechny obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby. Neotevřou se ani školy, uzavřely se i kadeřnictví, masážní salony, muzea či divadla. Restaurace smí vydávat jídlo pouze skrze výdejní okénka, ale zákazníci ho nesmí konzumovat v blízkosti podniku.

Setkávat se mohou jen lidé po pěti a maximálně ze dvou různých domácností. Od 24. do 26. prosince, tedy přes vánoční svátky, bude platit výjimka. Lidé si mohou domů pozvat čtyři příbuzné z jiných domácností a jejich děti, pokud to v závislosti na vývoji epidemie povolí jednotlivé spolkové země. Stejně jako ve Francii ale oslavy příchodu nového roku neproběhnou v klasické podobě. Kromě omezení setkávání totiž bude platit i zákaz ohňostrojů a pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované