Hlavní obsah

Utajené jaderné havárie v Jaslovských Bohunicích, kousek od českých hranic

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice.Video: Lukáš Šereš

 

Reklama

Zatímco o Černobylu dnes ví světová veřejnost úplně vše, na Slovensku je havarovaná atomová elektrárna Jaslovské Bohunice, která je stále v režimu utajení.

Článek

Československo bylo jedním z prvních států světa, které dokázaly postavit atomovou elektrárnu. Ale také bylo jedním z prvních států, který pocítil následky jaderné havárie.

Jaderná elektrárna A-1 vyrostla v Jaslovských Bohunicích mezi lety 1958 a 1972. Byla to chlouba československého průmyslu. Dnes je to tajné místo, kde se odehrály dvě jaderné havárie a další následné úniky radiace. Místo, které podle kritiků může dodnes znamenat ohrožení nebo přinejmenším zátěž pro své okolí.

Unikátní zařízení nepotřebovalo náročně obohacovaný uran, stačil přírodní. Na druhou stranu bylo daleko náročnější na obsluhu. Tím bylo mimo jiné vyměňování paliva za chodu. A právě při výměně paliva se obě nehody odehrály. První z nich 5. ledna 1976. Při výměně jednoho z palivových článků obsluha špatně zašroubovala zátku a palivový článek vystřelil do reaktorové haly.

Z otevřeného reaktoru začal okamžitě unikat chladicí plyn a reaktor se začal přehřívat, zahynuli dva lidé. Při druhé nehodě si obsluha nevšimla, že v zaváženém palivu zůstal silikagel pohlcující vlhkost. Palivový článek se během několika minut zcela přepálil, propálily se přepážky v reaktoru a radiace kontaminovala celý výrobní blok.

Druhá nehoda znamenala konec krátkého provozu elektrárny a začátek dlouhého vyřazování a také dlouhého mlčení. O průběhu likvidace je veřejnosti známo jen velmi málo.

Kde jsou Jaslovské Bohunice:

Elektrárna je vyřazovaná v režimu tajné, a to přes několik následných úniků radiace a kritiku některých místních, podle kterých odpadní vody z elektrárny kontaminovaly břehy potoka Manivier i spodní vody a hodnoty radiace převyšují hygienické limity.

A v archivu Ústavu paměti národa leží dokonce dosud neznámý spis trnavské Státní bezpečnosti, ve kterém se v roce 1989 vyšetřovaly opakované úniky kontaminovaných vod do místního potoka. Podle vyšetřovatelů byly některé úniky dokonce úmyslné. Závěr vyšetřovacího spisu potvrzuje i bývalý starosta Jaslovských Bohunic a pracovník elektrárny Peter Ryška, podle kterého se kontaminované vody vypouštěly dokonce plánovaně, v neděli v době návštěv v kostele.

Podle Petera Ryšky je elektrárna stále riziko pro své okolí, a to nejen kvůli šíření už uniklých kontaminovaných vod, ale i kvůli očekávané likvidaci poškozených částí reaktoru, včetně roztaveného paliva. Elektrárna je dodnes vyřazována v režimu tajné, a proto není možné v elektrárně cokoliv natáčet.

Společnost Javys, provozovatel vyřazovaného zařízení, zaslala jen písemné vyjádření. V něm tvrdí, že hodnoty radiace systematicky kontroluje a obce v okolí i obyvatele pravidelně informuje. Zákaz elektrárnu natáčet je prý naprosto standardní i v České republice, což není. Proces vyřazování je prý tajný kvůli riziku terorismu.

Předseda občanské iniciativy Chceme zdravou krajinu Michal Daniška však potvrzuje obavy Petera Ryšky. Podle něj společnost Javys letos místním přiznala, že poslední měření v potoce potvrdila na některých místech až stonásobné překročení hygienických norem.

V Jaslovských Bohunicích má navíc vyrůst spalovna jaderného odpadu, do které by se měl údajně vozit jaderný odpad ze zahraničí. Leží za českými hranicemi největší sklad jaderného odpadu v Evropě, jak tvrdí kritici? Jak se odehrály havárie na elektrárně? Co odhaluje vyšetřovací spis trnavské StB? Podívejte se na reportáž pořadu Záhady Josefa Klímy.

Ten můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Jaslovské bohunice

Doporučované