Hlavní obsah

Útočníka z Hamburku úřady evidovaly, nepřišel jim však nebezpečný

Útočník z Hamburku byl úřadům znám jako islamistaVideo: Ruptly

 

Reklama

Útočník v Hamburku, který napadl náhodnou oběť v supermarketu nožem, byl německými úřady evidován jako islamista. Opět však neměly důkaz svědčící o tom, že by mohl být nebezpečný.

Článek

Policie v Hamburku zveřejnila detaily k pátečnímu útoku v supermarketu Edeka, při kterém zemřel jeden člověk a sedm dalších utrpělo zranění.

Sdělila, že útočníkem byl šestadvacetiletý Ahmed A., který do Německa přišel jako uprchlík v březnu roku 2015. S žádostí o azyl ovšem neuspěl. Úřady jej nedokázaly deportovat, protože mu chyběly potřebné doklady.

Ahmed A. je Palestinec narozený ve Spojených arabských emirátech. Podle vyšetřovatelů mohl mít jeho čin náboženský motiv, zároveň je však muž psychicky labilní.

Situace se podobá té z prosince 2016, kdy se v Německu řešily dozvuky prosincového útoku na vánoční trh v Berlíně. Terorista tehdy najel autem do lidí u stánku, zavraždil dvanáct osob a desítky dalších byly zraněny.

Policie posléze za pachatele označila Anise Amriho původem z Tunisu. I o něm úřady věděly, a ani jeho nedokázaly kvůli absenci dokladů deportovat. Bezpečnostní agentury ho přestaly sledovat krátce před útokem, nepodařilo se jim sehnat patřičné důkazy, které by ukazovaly, že se Amri zradikalizoval.

Útok v hamburském supermarketu se odehrál v pátek. Útočník pobodal celkem osm lidí, padesátiletý muž následkům zranění podlehl. Ostatní nejsou v ohrožení života. Dvacet centimetrů dlouhý nůž si útočník do obchodu přinesl. Policie ho zadržela krátce po činu díky lidem, kteří na něj začali házet různé předměty.

Reklama

Doporučované