Hlavní obsah

V bojové ukázce k výročí bitvy tří císařů předvede Napoleon „Lví skok“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Web www.1805.cz

Ilustrační foto.

Reklama

U Tvarožné na Brněnsku se po loňské odmlce znovu chystá bojová ukázka k výročí bitvy tří císařů. Na 1000 účastníků v dobových uniformách v rekonstrukci bitvy připomene nejslavnější Napoleonův manévr – „Lví skok“.

Článek

„Na různých místech v okolí jsou ale k 216. výročí bitvy v plánu i další vzpomínkové akce. Připomínají historicky doložitelné události,“ uvedl za pořadatele Michal Burian z destinační agentury Brněnsko, která celé pásmo marketingově zastřešuje. Loni se kvůli opatřením proti koronaviru rekonstrukce bitvy nekonala, další akce byly bez diváků na místě, k vidění ale byly na internetu.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805, kdy vojsko francouzského císaře Napoleona u Slavkova překvapivě zvítězilo nad početně silnějšími armádami ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Už 19. listopadu však Napoleon vmašíroval do Brna, o několik dní později se pak odehrála první potyčka vojsk ve Vyškově.

„Nosnou linkou jsou pro nás akce, které připomínají historicky doložitelné události – příjezd Napoleona do Brna, příchod historické kolony Kolowrat, střet s předsunutými francouzskými jednotkami ve Vyškově, přípravy na bitvu ve Slavkově a rekonstrukce bitvy,“ uvedl Burian.

Pásmo odstartuje 20. listopadu akcí Napoleon v Brně. Historický průvod císaře Napoleona a jeho gardy projde městem. Týden poté vyjde a vyjede z Olomouce historická kolona Kolowrat, která stráví několik dní a nocí na cestě na bojiště. Ve Vyškově je hlavní část programu v plánu na přelomu listopadu a prosince, a to především na vyškovském náměstí. Organizátoři připomenou nejen uniformy a koně, ale především útrapy obyvatel měst a obcí a těžký život obyčejných vojáků. Program Tenkrát ve Slavkově 1805 se pak uskuteční o víkendu 3. a 4. prosince. Město návštěvníkům připomene historické události, jako je například nocování císaře a cara na zámku nebo připomenutí Napoleonova triumfu v zámeckém parku.

Rekonstrukce bitvy u Tvarožné je letos v plánu 4. prosince. Účast přislíbilo přibližně 1000 účastníků z 15 zemí světa, k dispozici budou mít 60 koní či 15 děl. Tématem rekonstrukce bitvy letos bude nejslavnější Napoleonův manévr „Lví skok“ a rozhodující boj na Prateckých výšinách. Podle pořadatelů s důrazem na okamžiky, které ve svých pamětech popsal francouzský brigádní generál Thiébault. Manévr „Lví skok“ spočíval v útoku Napoleonových jednotek přímo na hlavní stan tehdejších rusko-rakouských sil. Císaře Napoleona letos ztvární Mark Schneider z Virginie v USA, který v této roli vystupuje pravidelně od roku 2005.

Pásmo zahrnuje na 30 různých větších či menších počinů: pochodů, přehlídek, šarvátek, ohňů, pietních aktů i bohoslužeb. Průběžně aktualizovaný přehled akcí od jednotlivých pořadatelů lze najít na webu www.1805.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované