Hlavní obsah

V centru chilské metropole se střetli demonstranti s policií

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

V centru chilské metropole se střetli demonstranti s policií. Protesty pokračují.

Reklama

V centru chilské metropole se dnes střetli demonstranti s policií. Stalo se tak krátce poté, co prezident Sebastián Piňera oznámil změny ve vládě, poznamenala agentura AFP.

Článek

Násilné potyčky se odehrávaly zejména v oblasti mezi prezidentským palácem a náměstím Plaza Italia, které se stalo epicentrem demonstrací. Protesty propukly před více než týdnem kvůli zvýšení cen jízdného v hromadné dopravě, přerostly však v širší hnutí za větší sociální spravedlnost.

Minulý pátek večer se převážně pokojného protestu v metropoli Santiagu de Chile zúčastnilo na milion lidí. Podle některých místních komentátorů se zřejmě jednalo o největší shromáždění v zemi od konce režimu diktátora Augusta Pinocheta v roce 1989.

Piňera v sobotu v reakci na protesty slíbil rozsáhlé změny kabinetu. Dnes oznámil, že vymění celkem osm ministrů, mezi nimi i ministry vnitra či financí. „Chile se změnilo a vláda se musí také změnit, aby se mohla vypořádat s novými výzvami,“ uvedl prezident. Dodal, že vláda „vyslyšela jasný a silný vzkaz vyslaný Chilany, kteří žádají a zaslouží si mnohem spravedlivější zemi, která je bude více podporovat a nabídne jim více příležitostí“.

Chile, které je největším producentem mědi na světě, patří mezi nejvíce prosperující a nejstabilnější ekonomiky v regionu. Jeho obyvatelé se však nyní bouří kvůli hluboce zakořeněné nerovnosti a rostoucím životním nákladům. Protivládní protesty si vyžádaly již nejméně 20 mrtvých.

Reklama

Doporučované