Hlavní obsah

V Česku je už 251 zdravotníků s koronavirem. Nejvíce je zdravotních sester

Foto: Profimedia.cz

V posledních dnech mezidenní nárůst nemocných pomalu klesá.

Reklama

Poslední data ministerstva zdravotnictví ukazují na 251 pozitivně testovaných zdravotníků. Zdravotních sester onemocnělo už 106, lékařů o dvacet méně.

Článek

Ačkoliv se Česku pomalu daří snižovat mezidenní nárůst nových lidí nakažených nemocí COVID-19, nemocných v zemi i dál po stovkách přibývá. A to i mezi lékaři a zdravotníky. Personál, který s virem bojuje v první linii a zpočátku si stěžoval na kritický nedostatek ochranných pomůcek, už má 251 nakažených.

Vyplývá to z informací, které Seznam Zprávám poskytlo ministerstvo zdravotnictví. Údaje jsou aktuální ke čtvrtečnímu večeru.

Z celkového počtu 251 nemocných je vůbec nejvíce zdravotních sester – dohromady 106. Následují lékaři, těch je 86. Mezi laboratorními pracovníky pracujícími ve zdravotnictví je nakažených pět lidí.

Zbylých 54 pozitivně testovaných se řadí mezi ostatní zdravotnické pracovníky. Jde o celou řadu povolání, patří mezi ně sanitáři, záchranáři, asistenti, ošetřovatelé i porodní asistentky.

Celkem je v zemi kolem 40 tisíc lékařů a dvojnásobek zdravotních sester. Nakažený je sice jen malý zlomek z nich, stát si však dlouhodobě stěžuje na jejich kritický nedostatek. Rostoucí počet nakažených zdravotníků, včetně těch, kteří by museli preventivně odejít do karantény, by tak mohl ovlivnit i další zvládání epidemie.

„Ministerstvo zdravotnictví dělá maximum pro to, aby předešlo rozšíření nákazy mezi zdravotníky. Klíčové jsou ochranné pomůcky a jejich správné používání, těch už ministerstvo distribuovalo zdravotníkům přes 11 milionů kusů,“ řekla mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová.

„Průběžně zásobuje své přímo řízené nemocnice, krajské hygienické stanice a laboratoře a je v úzké komunikaci s řediteli nemocnic,“ dodala mluvčí.

Zbytek zařízení podle ministerstva podléhá zásobování ze strany ministerstva vnitra a krajů – dle dohody vlády.

Nemoc COVID-19 si v neděli mezi zdravotníky vyžádala i první oběť. Je jí 48letá sestra z plicního oddělení Thomayerovy nemocnice, kde byl s podezřením na zápal plic před časem hospitalizován pražský taxikář, u kterého se později zjistila nákaza novým koronavirem.

Sestra nezemřela přímo na následky nemoci, policie věc vyšetřuje jako náhlé úmrtí.

S nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, v Česku k pátečnímu poledni zemřelo celkem 44 lidí. Zvýšil se i počet uzdravených, vyléčilo se už 67 pacientů. Případů nákazy koronavirem je 3 805, za dnešek zatím přibylo 216 nových. Nejvíce jich je v Praze.

„Státní zdravotnický ústav školí zdravotníky, jak používat ochranné pomůcky (správné oblékání, svlékání), což je naprosto klíčové. Své zaměstnance školí samozřejmě i samotné nemocnice a dělají taková opatření, aby nakažení zdravotníků předešly,“ uzavřela Štěpanyová.

Další informace k prevenci před nákazou novým koronavirem zdravotníci naleznou na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované