Hlavní obsah

V Česku se začnou používat pouze testy, které se osvědčily v Německu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví se chce ohledně povolení testů inspirovat v Německu.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví se hodlá inspirovat v Německu a opsat tamní seznam validovaných antigenních testů. Jen tyto by se pak mohly používat v Česku.

Článek

Odborníci po tom volali od začátku plošného testování v březnu. A vypadá to, že konečně přichází chvíle, kdy se bude dbát nejen na kvantitu, ale i kvalitu antigenních testů. Ministerstvo zdravotnictví se chystá připravit seznam validovaných testů, které bude uznávat.

Dosud totiž úřad povoloval k použití ve firmách, školách, pro laiky i na odběrových místech všechny testy, které splnily základní podmínky. Žádná česká odborná autorita nezávisle nezkoumala, jestli jsou dostatečně citlivé, nebo alespoň splňují deklarované parametry od výrobce.

To vede mimo jiné už i k praktickému problému – ne všechny výsledky antigenních testů totiž Čechům uznávají ostatní státy při příjezdu do země. Týká se to i oblíbeného Chorvatska. Pokud český turista přijede například s negativním testem od některého čínského výrobce, které rovněž nakoupila Správa státních hmotných rezerv pro školy nebo úřady, ani v jednom případě ho pohraničníci neuznají.

Jen první test pro školy, který kupovalo ještě Ministerstvo vnitra – Lepu test – projde. Ten ale zase pro změnu na konci května stáhly z prodeje Spojené státy americké. Tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal varování ohledně značného rizika falešných výsledků, které testy od tohoto výrobce poskytují.

Německý vzor

Ministerstvo zdravotnictví chce proto zpřísnit podmínky pro používání antigenních testů v Česku.

„Buď budeme vycházet ze seznamu, který zveřejnila Evropská komise. Ta stanovila seznam testů, které považuje za spolehlivé. Nebo jsme se bavili na posledním jednání s panem ministrem školství a kolegy z odborné veřejnosti, že existuje seznam německého Paul-Ehrlich Institutu, který provedl validační studie,“ popsal na společném jednání zdravotního a školského výboru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na prvním seznamu Evropské komise je zhruba 83 testů, které si země Evropské unie navzájem uznávají. Německý Paul-Ehrlich Institut pak prozatím otestoval, že 95 testů splňuje minimální požadavky pro použití.

„Pokud není z kapacitních důvodů možná varianta plošného PCR testování žáků v září, tak se musí testovat kvalitními antigenními testy. V tom případě se nabízí seznam, který vznikl na základě validačních studií Paul-Ehrlich institutu,“ souhlasí ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Zmíněným seznamem by se tak měla řídit i případná další soutěž na centrální dodávku antigenních testů pro školy.

„Ne 700 výjimek jako dříve, ale kvalitní antigenní testy,“ dodal Plaga.

V současné době stále platí výjimky, které dodavatelům udělilo Ministerstvo zdravotnictví. Jejich platnost ale vyprší 30. června. Na seznamu je v současné době 253 dodavatelů. Při původním udělování výjimek do konce dubna ale dostalo povolení k prodeji téměř 800 distributorů.

Ministerstvo zdravotnictví na základě tohoto seznamu sestavovalo také seznam testů, které přicházely v úvahu pro využití ve školách. Státní správa hmotných rezerv pak podle tohoto zadání testy nakupovala. Na konci března vyhrála v tendru společnost Masanta s čínskými testy Singclean, v dalších dvou pak uspěla firma Targo Promotion Praha s testy od dalšího čínského výrobce Sejoy.

Reklama

Doporučované