Hlavní obsah

V Česku útočil program na nelegální těžbu bitcoinů. Chytnete ho třeba s prohlížečem Google Chrome

Ilustrační foto.

Reklama

Na Čechy v srpnu opět začal útočit škodlivý program využívající jejich PC k těžbě bitcoinů. CoinMiner tvořil téměř pět procent všech útoků a dostal se na druhé místo. První byl trojský kůň Fareit, který krade uživatelská hesla. Vyplývá to ze statistiky antivirové firmy Eset.

Článek

Škodlivý program CoinMiner.RX těží kryptoměny bez vědomí uživatele. „Ukazuje se, že zvýšená cena kryptoměn láká útočníky. CoinMiner se šíří především přes spamové e-mailové kampaně. Zároveň se ale přidává k instalaci populárních programů jako Adobe Flash Player a Google Chrome, které si uživatel stáhne z neoficiálních stránek,“ uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Cena bitcoinu se za posledních pět měsíců zvýšila ze 4 000 dolarů na současných téměř 10 000 dolarů, tedy přes 220 000 Kč. V srpnu dokonce bitcoin atakoval hranici 12 000 dolarů.

„K těžbě bitcoinů je potřeba stále větší výpočetní výkon, a vytvoření farmy „zotročených“ počítačů, které se na těžbě nuceně podílí bez vědomí majitele, je z pohledu kyberzločinců elegantní způsob. Nejlepší obranou je zdrženlivost uživatele při klikání na neznámé odkazy v e-mailech a sofistikovaný antivirový program. Obecně je nyní o kryptoměny větší zájem, což souvisí se zajímavým nárůstem jejich ceny,“ dodal Daniel Tanner ze společnosti Platon Finance, která je jedním z největších obchodníků s bitcoiny v ČR.

Reklama

Související témata:

Doporučované