Hlavní obsah
Online

Blatný: Žádný strach. Česko je na očkování připravené

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy:

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítl, že by Česká republika nebyla připravena na očkování proti koronaviru. „První dodávka bude na konci roku a bude dovezena do nemocnice v Motole a Fakultní nemocnice,“ uvedl Blatný s tím, že jde o necelých deset tisíc kusů. V prvním kvartálu příštího roku pak přijde do Česka dávka zhruba pro milion osob. „Podle kalendáře jsme schopni zajistit včasné aplikování všech těchto dávek,“ uvedl Blatný. „Žádný strach. Česká republika je na očování připravena,“ dodal.

- Úřady ohlásily k osmé hodině ráno 7889 nakažených. Číslo R znovu stouplo, konkrétně na hodnotu 1,2.

- V Česku se od středy můžou občané nechat dobrovolně a bezplatně otestovat na přítomnost nového koronaviru v těle.

- Vláda rozhodla o přesunu Česka do 4. stupně rizika od pátku 18. prosince. Zavřít musí restaurace i hotely. Naopak obchody a některé služby zůstanou i nadále otevřené. Přehled nových opatření najdete zde.

- Premiér Andrej Babiš uvedl, že vláda 22. prosince požádá Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu. Ten momentálně platí do 23. prosince.

DĚNÍ V ČESKU JSME SLEDOVALI I V ÚTERÝ:

  • Někteří medici budou moci zastávat pozici praktické sestry

    Někteří studenti medicíny budou moci zastávat při práci v nemocnici pozici praktické sestry. Umožní to vládní novela, kterou dnes zrychleně schválil Senát. Nyní mohou medici působit jen jako sanitáři nebo ošetřovatelé. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

  • Očkování proti koronaviru bude nepovinné a hrazené z pojištění

    Očkování proti koronaviru bude hrazeno z pojištění a nebude povinné. Jeho dobrovolnost a zákaz diskriminace neočkovaných lidí ale v zákoně o pravidlech pro nákup a distribuci vakcín nebude výslovně stanovena. Rozhodl o tom dnes Senát, když podobně jako Sněmovna normu schválil ve vládní verzi. Zákon, který horní komora Parlamentu schválila zrychleně, nyní dostane k podpisu prezident. Senát normu schválil beze změn po obsáhlé debatě rozdílem pouhých dvou hlasů.

  • První den se v hradeckém kraji nechaly otestovat stovky lidí

    Nemocnice v Královéhradeckém kraji první den plošného antigenního testování na covid-19 provedly stovky odběrů. Vážnější problémy nebyly, řekli dnes k 15:00 ČTK zástupci nemocnic. Kapacita zhruba 1500 odběrů denně by se v kraji od čtvrtka měla zvýšit o stovku. V kraji zajišťují testování krajské nemocnice, státní Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové i některé soukromé ordinace. Od čtvrtka se zapojí také soukromá nemocnice ve Vrchlabí.

  • COVID kultura II má žádosti o 752 milionů korun, chystá se pokračování

    Program COVID kultura III by mohl poskytnout formou dotací podnikatelům v kultuře až 1,5 miliardy korun. Připravuje ho opět ministerstvo kultury ve spolupráci s ministerstvem průmyslu, měl by pomoci také podnikatelům v audiovizuálním průmyslu a pomoc pro osoby samostatně výdělečně činné by se měla rozšířit na výtvarné umělce. Podle toho, jak se podaří peníze vyjednat, by se měl program spustit počátkem příštího roku.

  • Ministr Blatný chce ze zdravotních pojišťoven odvolat Vojtěchovy lidi

    V několika zdravotních pojišťovnách mají skončit lidé spjatí s bývalým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Nahradit je mají třeba náměstci současného ministra Jana Blatného.

  • Policie: Restaurace ve Zlínském kraji nařízení vlády dodržují

    Restaurace ve Zlínském kraji podle policie dodržují nařízení vlády, na základě kterého musejí mít od 20:00 zavřeno. Nejčastějším porušením opatření, která mají zamezit dalšímu šíření nákazy novým koronavirem, v regionu nadále zůstává nenošení roušek na předepsaných místech.

  • Svaz průmyslu: Firmy se snaží bránit šíření covidu v provozech

    České firmy přijaly řadu hygienických opatření, aby zabránily šíření koronaviru ve svých provozech. Na pracovištích dodržují vládní nařízení o používání dezinfekce, rozestupů, nošení ochrany dýchacích cest a hlášení zachyceného rizikového výskytu na krajské hygienické stanice. Navíc na vlastní náklady zavedly kroky, které zabraňují komunitnímu přenosu onemocnění, sdělil dnes ČTK Svaz průmyslu a dopravy.

  • Blatný: Lidé mohou nakupovat všude, ale jen pokud je to nutné

    Lidé by měli kvůli nepříznivé epidemické situaci omezit pohyb i během dne, a snížením počtu kontaktů snížit i riziko šíření nákazy, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Týká se to i předvánočních nákupů. Lidé by podle něj měli chodit do obchodů, jen pokud je to nutné. Vláda ale žádné obchody ani nakupování v nich nezakázala. Blatný tím reagoval na některé výklady vládního nařízení o omezení volného pohybu, podle nichž by lidé od pátku mohli nakupovat jen základní životní potřeby. „Je žádoucí a je to potřeba, abychom omezili náš pohyb nejen v noci, ale i během dne,“ uvedl Blatný. Není cílem vlády ani ministerstva v nařízení vyjmenovat všechna místa, kam člověk může v době mimořádného omezení volného pohybu chodit. Je ale podle něj jasné, že i trávení času s jinými lidmi v obchodech zvyšuje riziko přenosu koronaviru.

  • Blatný: O očkování rozhodne pojišťovna a praktický lékař

    V první fázi by se v ČR měli očkovat proti covidu-19 zdravotníci z rizikových pracovišť, senioři a vážně chronicky nemocní lidí. O pořadí u seniorů a nemocných se bude podle přicházejících dodávek vakcín rozhodovat na základě kombinace dat zdravotních pojišťoven a rozhodnutí konkrétního registrujícího praktického lékaře. Na dotaz ČTK to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). První tisíce dávek by v ČR mohly být už koncem roku.

  • Nemocnice by podle Blatného měly opatrně plánovat neakutní péči

    Nemocnice by nyní podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) měly velmi opatrně plánovat neakutní zákroky a sledovat kapacity lůžek intenzivní péče. Pokud by začaly prudce růst počty hospitalizovaných s nemocí covid-19, bylo by znovu nutné omezit péči, která se dá odložit. Nárůst počtu nakažených v posledních dnech sice není podle něj extrémní ani skokový jako v některých jiných zemích, byl očekávaný, je ale nutné zůstat ostražitý a dodržovat platná omezení, řekl dnes Blatný novinářům.

  • Muž, co přišel s modelem: Na konci roku může být i 12 tisíc nákaz denně

    Šéf Direct pojišťovny Pavel Řehák se svými propočty v březnu pomohl vládě k rychlé akci proti koronaviru. Pomocí jedné excelové tabulky. Jak by si podle něj mělo Česko poradit se současnou situací?

  • Darované tchajwanské linky na respirátory zřejmě získá firma z Prahy

    Podle zdrojů Seznam Zpráv by čtyři z pěti výrobních linek na roušky a respirátory, které Česku přislíbila darovat tchajwanská firma Autoland Technology, měla získat biotechnologická firma InoCure.

  • Vláda ve čtvrtek zformuluje žádost o prodloužení nouzového stavu

    Vláda ve čtvrtek ráno rozhodne o žádosti o prodloužení nouzového stavu, s níž předstoupí před Sněmovnu. Informoval o tom dnes tiskový odbor Strakovy akademie. Bez prodloužení skončí nouzový stav, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření koronaviru, k 23. prosinci. Poslanci by se žádostí měli podle premiéra Andreje Babiše zabývat 22. prosince. Nouzový stav poslanci prodloužili do 23. prosince na návrh komunistů, přičemž vláda žádala až do 11. ledna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) deníku Blesk řekl, že předpokládá opět žádost o 30 dnů.

  • Krizový štáb rozšířili zástupci některých opozičních stran

    Ústřední krizový štáb rozšířili zástupci opozičních stran, které využily nabídku je nominovat. Na dotaz ČTK to po dnešním zasedání štábu řekl novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Hamáčkovu nabídku z minulého týdne využili představitelé SPD, KSČM, KDU-ČSL a STAN, naopak občanští demokraté a TOP 09 se rozhodli své zástupce do štábu nevyslat. Štáb se dnes zabýval aktuálním vývojem epidemie covidu-19, očkováním i antigenními testy, řekl Hamáček.

  • Výzva vědců: V přípravě očkování zaostáváme. Neopakujme chyby z léta!

    Seznam Zprávy přinášejí společnou výzvu vědců, kteří stáli na počátku úspěšného českého boje s první vlnou covidu-19. Očkování podle nich může napravit část chyb z druhé vlny. Očkovací ambice se ale musejí násobně zvýšit.

  • Blatný: Uděláme až 60 000 tisíc testů denně

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného bude kapacita až 60 000 testů denně. Výsledek testu je znám asi za 20 minut. Opakovat test je možné jednou za pět dní až do 15. ledna. Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzen PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

  • Na antigenní testování se na dnešní den objednalo více než 17 500 lidí

    Na antigenní testy na koronavirus se na dnešek zatím objednalo 17 552 lidí. Na 174 odběrových místech po celém Česku je ale ještě volná kapacita téměř 10 400 míst. Na Twitteru to uvedli zástupci chytré karantény. Lidé mohou ode dneška podstoupit antigenní testy zdarma, hrazené jsou ze zdravotního pojištění. Na testy je třeba se předem registrovat online, ministerstvo zdravotnictví spustilo web, který funguje jako rozcestník informací.

  • Blatný: Plán na očkování je připravený

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítl, že by Česká republika nebyla připravena na očkování proti koronaviru. „První dodávka bude na konci roku a bude dovezena do Fakultní nemocnice v Motole a Všeobecné fakultní nemocnice,“ uvedl Blatný s tím, že jde o necelých deset tisíc kusů. V prvním kvartálu příštího roku pak přijde do Česka dávka zhruba pro milion osob. „Podle kalendáře jsme schopni zajistit včasné aplikování všech těchto dávek,“ uvedl Blatný.

Reklama

Hlavní zprávy