Hlavní obsah

V Číně po koronaviru roste počet žádostí o rozvod. Rusko je do léta zakázalo

Foto: Profimedia.cz

Podle čínských úředníků prudce vzrostl počet žádostí o rozvod.

Reklama

Článek

Vláda na svém dnešním jednání schválila prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Podle čísel Ministerstva zdravotnictví ale zatím zvládáme epidemii dobře. Je tu další speciální koronavirový newsletter.

Čerstvé zprávy: Vláda dnes schválila prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 11. května. Rozhodnutí bude muset ještě odsouhlasit Sněmovna. Ministr vnitra Jan Hamáček také předložil vládě návrh, aby policie mohla ve stavu nouze udělovat blokové pokuty do 10 000 korun za nedodržování opatření, jako je nošení roušek. Že vláda tiše počítá s prodloužením přísné karantény až do konce dubna, naznačovaly už dříve tiskové zprávy Aleny Schillerové i naše zdroje z kabinetu.

V úterý zvládlo Česko 6200 testů, což je dosavadní rekord. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odmítl plošné testování – s ním chce naopak nastoupit tým Romana Prymuly, který chce na vzorku 5000 Pražanů zjistit promořenost, tedy podíl nakažených mezi Čechy.

14 200 potvrzených případů bude mít ČR na konci dubna - podle modelu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podíl pozitivních testů v Česku se stabilizoval - na začátku týdne činil 6,1 procenta. To je mnohem nižší číslo než v zemích, ve kterých se COVID-19 rozšířil či šíří skokovou rychlostí.

Na náhradu škody ani ušlý zisk podnikatelé nemají nárok. Vláda si tak vykládá krizový zákon, podle kterého uzavřela obchody nebo omezila lidem pohyb. Přesto se ale raději 23. března ještě pojistila novým nařízením. A nová zjištění napovídají, že vláda tento postup zvolila záměrně.

Kabinet za hlavní pilíř své přímé pomoci českému podnikání považuje kromě kurzarbeitu jednorázový příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ. Právě pomoc nejmenším živnostníkům je ale naprostý průšvih, hodnotí náš komentátor Martin Čaban.

PPF, Penta, EPH. Největší české finanční skupiny oznámily pomoc v hodnotě stovek milionů korun, další zapojují své startupové firmy. Jenže ani přes dobré kontakty v Číně pro ně nákup ochranných pomůcek není snadný. Na trhu navíc prudce stoupají ceny.

Ze „zvládáme to výtečně“ přešel americký prezident Donald Trump poprvé do varovnějšího tónu. Oznámil, že zemi čekají dva obtížné týdny. Pokud vše půjde dobře, koronavirus si podle predikcí amerických úředníků vyžádá 100 až 200 tisíc obětí. Spojené státy jsou nadále zemí s nejvyšším počtem evidovaných nakažených, infekce se tu podle dat Univerzity Johnse Hopkinse prokázala u více než 186 tisíc lidí.

„Myslím, že prvním krokem bude ekonomický balíček, který má lidem ukázat, že vláda jednoho je rychlejší forma, protože se není třeba s nikým dohadovat,“ předpovídá Orbánovy kroky maďarsko-polský politolog Dominik Héjj. Pro situaci v Maďarsku podle něj už není výraz.

Michal Sadílek je jeden z největších českých fotbalových talentů, stabilní hráč PSV Eindhoven a reprezentace do 21 let. V posledních dnech se ale hodně mluvilo i o jeho finanční pomoci nemocnici v Uherském Hradišti a městu Uničov.

S přibývajícími případy se začíná ukazovat, že rizikovou skupinou nejsou obecně senioři. Podle dat, která mají statistici k dispozici, jsou nejvíce ohroženi starší muži.

Ruské ministerstvo spravedlnosti zakázalo svatby i rozvodová řízení až do 1. června. Třeba Čína po uvolnění přísných opatření hlásí výrazný nárůst žádostí o rozvod. V provincii Chu-nan na začátku března neměli úředníci podle samosprávných webů ani čas dojít se napít, taková se na úřadech vytvořila fronta.

Snažit se najít radost každý den je důležité – podle různých lékařských kapacit nám to pomáhá zachovat si dobrou duševní kondici a snížit nápor na imunitní systém. Server Quartz sestavil seznam drobných radostí,  který si můžete pro inspiraci projet i vy: dívejte se na psí videa a góly Mohameda Salaha, pozorujte ptáky nebo uvařte rodinný recept, na který jste si dosud netroufli. Prostě se snažte.

Pokud si chcete o nedostatku radosti s někým promluvit, můžete zavolat třeba plzeňskému biskupovi Tomáši Holubovi, který zveřejnil své telefonní číslo. Se svými obavami se na něj obracejí i ateisté.

A jestli chcete prostě zaměstnat ruce a vypnout na chvíli hlavu, začátek jara je ideální doba na přesazení vašich pokojových květin. Nabízíme vám dva návody. Můžete si vybrat podle toho, k jaké generaci patříte: nostalgickou receptářovou reportáž ze skleníku s Přemkem Podlahou nebo mileniálský popis krok za krokem od blogu Pokojovky.

Všechny potřebné linky najdete v psané verzi koronavirového newsletteru. Jestli ještě nejste přihlášeni k jeho odběru, klikejte hned.

A buďte zdrávi.

Reklama

Doporučované