Hlavní obsah

Existuje skupina lidí, kteří o pandemii koronaviru nemají tušení

Námořníci na palubách ponorek jsou možná poslední na světě, kdo o pandemii nic netuší.

Reklama

Článek

Počet případů nákazy koronavirem v Česku dnes překročil 3 000. Babiš se ohradil proti návrhu Ministerstva obrany, který měl v krizi posílit roli premiéra. A posledním okresem, kde ještě nejsou žádní nakažení, je Pelhřimovsko.

Premiér chce místo pěti tisíc provedených testů denně zvýšit denní standard v Česku až na 20 tisíc. Přitom právě Babišova vláda zpočátku příliš nespěchala s rozšiřováním kapacit a místo toho sázela na omezení pohybu.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula odmítl oficiální vyjádření WHO, podle kterého všeobecné nošení roušek nemá žádný užitek.

Ministerstvo obrany vytvořilo materiál, který navrhuje, jak by se mohly upravit pravomoci a postupy při rozhodování institucí například během války. Obavu, zda doporučení nemá plíživě posílit moc premiéra, jak k tomu dochází nyní v Maďarsku v případě Viktora Orbána, vyvracel dnes ministr obrany Metnar i další členové kabinetu.

Během pondělí bylo převezeno prvních šest nakažených seniorů z pražských domovů důchodců do areálu ve středočeském městysi Lázně Toušeň. Vedení městyse se kvůli tomu dohaduje s Nemocnicí Na Bulovce.

Bankéři se na poslední chvíli snaží zvrátit plán ministryně Aleny Schillerové na půlroční dluhový generální pardon, který má ve středu projednat vláda. O návrhu se dozvěděli v neděli a tvrdí, že může banky, především ty menší, ohrozit.

Podnikatelům už dáváme na kurzarbeit seriózní peníz, 100 % ale nahradit nelze, říká ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Mezi více a méně postiženými firmami rozlišovat podle něj také nejde.

Ve Španělsku zemřelo dalších 849 lidí nakažených koronavirem. Vláda Turkmenistánu zakázala používat slovo koronavirus a ruský lékař, který se minulý týden setkal s prezidentem Putinem, má pozitivní test na COVID-19. Světové dění o koronaviru sledujeme bedlivě, jen včerejší online přehled našich redaktorů měl 96 příspěvků.

Mark Petersen odjel z Velké Británie, aby u nás začal nový život s českou partnerkou. Koronavirová krize ale tenhle životní krok zásadně zkomplikovala.

Služby amerického gigantu Amazon se v době koronavirové krize prakticky proměnily v páteřní infrastrukturu USA. Zaměstnanci Amazonu se ale bojí nedostatečných opatření proti nákaze a u distribučního centra v New Yorku dnes uspořádali protest.

„V tak nejisté situaci se naše společnost již dlouho neocitla. Na druhé straně nás tato situace poučuje o tom, že představa nějaké zajištěné budoucnosti je více méně iluzorní. Mezní situace pandemie je tak paradoxně vzácnou příležitostí k zaujetí odstupu od způsobu života, který vedeme, i od společenského řádu, do nějž jsme zapleteni,“ říká filozof Václav Němec.

Existuje skupina lidí, která o probíhající pandemii pravděpodobně nemá ani tušení: posádky ponorek. Podle agentury AP  by podobné sdělení mohlo nabourat morálku a rozmělnit soustředění námořníků. Francouzské mise trvají obvykle kolem 60 dnů a na palubě je okolo 110 příslušníků námořnictva – to odmítlo uvést, co všechno posádky aktuálně vědí.

Společnost Sazka provedla průzkum s - pochopitelně - sportovní tematikou, aby zjistila, zda české děti doma během karantény cvičí. No, necvičí. Téměř polovina českých dětí si celé dny hraje a dalších čtyřicet procent sedí u počítače.

Jestli se aspoň učí, můžou využít dobrovolnické iniciativy Pomáháme online, která pomáhá studentům a jejich rodičům s výukou na dálku, nebo s betaverzí webové aplikace HistoryLab od Ústavu pro studium totalitních režimů interaktivně promrskat dějepis.

To je pro dnešek všechno. Buďte zdrávi a jestli ještě nejste přihlášeni k odběru plné verze speciálního koronavirového newsletteru, je to opravdu snadné.

Reklama

Doporučované