Hlavní obsah

V Havlíčkově Brodě otevřela nová krajská knihovna

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V Havlíčkově Brodě je otevřená nová budova krajské knihovny v Žižkově ulici. Knihovna měla zavřeno od loňského 19. října, nejdřív kvůli stěhování a pak kvůli vládním opatřením proti epidemii.

Článek

Na nové adrese dosud fungoval jen výdejní pult. Čtenáři si teď kromě objednávání mohou knihy vybírat i sami, ale zdržovat by se v knihovně měli co nejkratší dobu. Nefungují zatím studijní místa ani kavárna, vzdělávací akce se dál konají pouze on-line.

Do nové budovy si zatím lidé chodili pro objednané knihy k centrálnímu pultu. Vstup do dalších částí s regály plnými knih je otevřený od 10:00. První si je šel prohlédnout Milan Maťátko , který si původně přišel jen vyzvednout objednané knihy. Do knihovny chodí léta. „Já jsem tady v Brodě od 86. roku a v podstatě od tohoto roku jsem tady čtenářem,“ řekl. Chválil vstřícnost knihovníků, líbí se mu i nová budova. „To musím říci, že je to krásná budova, tím, že to opláštili do té zeleně,“ řekl. Rostlinami jsou porostlé velké plochy fasády.

Novou knihovnu vybudoval kraj, protože ve Staré radnici na Havlíčkově náměstí pro ni bylo málo místa. Novostavba v Žižkově ulici stála podle dřívějších údajů přes 170 milionů korun, dokončena byla loni v létě. Vedle byl postaven parkovací dům.

Podle původních předpokladů měla nová knihovna začít sloužit veřejnosti koncem loňska. Kvůli epidemii tam bylo od 17. prosince pouze několik dnů výdejní okénko. „Pak už zase byla ta restrikce docela přísná, takže ani to otevření okénka nemohlo být a takhle se to víceméně střídalo,“ řekla dnes ředitelka knihovny Jitka Hladíková.

I teď platí pro návštěvníky kvůli epidemii řada omezení, v knihovně jich může být najednou zhruba do 120. Páskami je zamezený přístup k místům, kde by si mohli sednout. Je potřeba dodržovat rozestupy a mít nasazený respirátor. Dnes dopoledne bylo poklidno, zájem v dalších dnech se podle ředitelky dá těžko odhadnout. „Nevíme, jestli se lidé budou bát nebo se budou víc těšit, budou zvědaví a budou chtít ten volný výběr vidět,“ řekla.

Hodně čtenářů zatím využívalo i možnost si knihy objednat a vyzvednout. „Denně jsme vyřizovali 300 až 400 objednávek,“ uvedla Hladíková. Podotkla, že to je srovnatelný počet s objednávkami, které měla knihovna před stěhováním.

Krajská knihovna Vysočiny má přes 6000 registrovaných čtenářů, plní také funkci městské knihovny v Havlíčkově Brodě. Spravuje více než 380.000 dokumentů a zaměstnává 40 lidí.

Knihovny v Česku mohly v omezeném režimu znovu otevřít před dvěma týdny. Krajská knihovna potřebovala nejdřív zpracovat velké množství vracených knih. „Tím, že jsme stěhovali, měli jsme zavřeno, tak jsme vyzvali čtenáře, aby si půjčili co nejvíc dokumentů,“ uvedla ředitelka. Teď zase lidé ve velkém nosili přečtené knihy zpátky.

Knihy si je teď možné vybírat od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 18:00. Centrální pult krajské knihovny je otevřený od 08:00.

Reklama

Doporučované