Hlavní obsah

V Hongkongu zabavili kontejner plný sloních klů a luskouních šupin

Zabavený kontejner s kly a šupinami.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, AP

 

Reklama

Přes 1 000 sloních klů o váze 2,1 tuny a 8,3 tuny šupin luskounů zabavili celníci v Hongkongu, informovala agentura Reuters. Cena zabaveného kontrabandu je 62 milionů hongkongských dolarů (bezmála 177 milionů korun).

Článek

Kontejner vyslaný z Nigérie měl podle celních dokumentů obsahovat jen zmražené hovězí maso. Zásilka směřovala do Vietnamu. Na 1,4 tuny šupin luskounů narazili v kontejneru původem také z Nigérie i vietnamští celníci v přístavu Haiphong na severu země, informovala dnes vietnamská tisková agentura VNA.

Kvůli zásilce zadržené 16. ledna v Hongkongu padlo kolem 500 slonů a 13 000 luskounů. Celníci do kontejneru nahlédli na základě tipu. Jednalo se o dosud největší zadržené množství šupin ohroženého hmyzožravého savce v Hongkongu. Zadrženy byly dvě osoby.

Pašeráci podle celníků použili v tomto případě novou metodu, jak dostat šupiny přes hranice. „Nízká teplota vyvolaná pytli s ledem a mraženým masem pomohla zakrýt charakteristické aroma šupin luskouna,“ uvedl velitel hongkongských celníků.

Luskouni jsou kriticky ohroženi. Loví se pro maso, které se považuje za delikatesu, a kvůli šupinám, jež se v tradiční čínské medicíně používají na léčbu nemocí od rakoviny po artritidu. Stavební látkou šupin je keratin – stejná bílkovina, kterou obsahují lidské nehty či vlasy. Luskoun se pokládá za nejvíce pašovaného savce, napsal zpravodajský server BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované