Hlavní obsah

V Hřensku se uvolnil zhruba 20tunový kámen, jde o první velký záchyt bariéry

Foto: Petr Švihel

Hřensko.

Reklama

V Hřensku na Děčínsku v Národním parku České Švýcarsko se uvolnil zhruba 20tunový kamenný blok, nad silnicí I/62 ho zachytila vysokozátěžová bariéra.

Článek

„Pletivo zabezpečuje skály od roku 2015, od té doby jde o první velký záchyt. V blízké době správci parku suť odklidí a největší kámen rozeberou na menší kusy a přesunou je,“ řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

„Zaznamenáváme větší množství řícení a posunů. Připisujeme to deštivému počasí,“ uvedl Salov. Některé kameny leží v písku, vyšší množství srážek ho mohl vyplavit. Nedávno kameny a písek zasypaly turistickou cestu u vrchu Koliště. Další skalní bloky by se mohly uvolnit, místo je proto neprůchodné. Zřícení skalní stěny bylo svým rozsahem také větší, než je v parku obvyklé. Do pohybu se dala skalní stěna v délce zhruba 12 metrů.

Bariéra v Hřensku bude potřebovat drobnou opravu pletiva, která vyjde na tisíce korun. Větší škody kámen nenapáchal. Kdyby bariéra v místě záchytu nebyla, blok by nejspíš dopadl na parkoviště, které se pod skalním útvarem nachází.

Kdy se kámen se sutí zřítily, není jasné. Salov dodal, že správci kontrolují bariéry zhruba jednou za měsíc. Lidé v okolí si záchytu ani nevšimli.

Reklama

Související témata:

Doporučované