Hlavní obsah

V Íránu otevřeli školy, lidé mají strach: vládním datům o nákaze nevěří

Svět bez obalu: V Íránu se lidé bojí skokového nárůstu nakažených covidem-19, právě se otevřely školy.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Na teheránském hřbitově Behesht Zahra byly od začátku pandemie koronaviru pohřbeny tisíce lidí. V Íránu oficiálně zemřelo s covidem-19 více než 22 tisíc lidí, z nichž polovina žila v hlavním městě.

Článek

Pandemie ochromila už tak strádající íránskou ekonomiku a, jak ukazuje reportáž Rádia Svobodná Evropa, má devastující dopady například na zdraví a výdělky teheránských obchodníků.

„V dubnu jsem zůstal doma a dodržoval zdravotní nařízení, ale stejně jsem se nakazil - vůbec nevím od koho,“ svěřil se reportérům jeden z obchodníků na místním bazaru. „Měl jsem asi týden problémy s dýcháním a měsíc mě bolelo celé tělo. Pořád pociťuji důsledky nemoci.“

Výpadek příjmů je pro něj zničující, stejně jako pro dalšího obchodníka: „Od března nikdo neviděl ani rial. Ať už prodáváte potraviny nebo něco jiného, všichni máme za posledních pět měsíců minimální prodeje. Nezáleží na tom, jestli máte otevřeno ráno, nebo večer. Byznys je tak špatný, že někteří obchodníci zavírají už v 5 nebo v 6 hodin. Někteří říkají, že to bude trvat až do příštího března. Já doufám, že ne, protože lidé tu opravdu trpí. Musí platit každý měsíc nájem. Tohle si nezaslouží.“

Hlavní město zůstává stále v červené zóně, riziko nákazy je vysoké. Přesto obchodníci vypozorovali, že někteří lidé tu už ani nedodržují sociální odstup.

„Když lidé vyjdou večer ven, tak se chovají, jako by mrtví a nemocní už ani nebyli. Chovají se jako předtím. Už nemají strach,“ myslí si obchodník u místního bazaru.

To potvrzuje i majitel obchodu: „Mnoho lidí nedodržuje nařízení. Taxíkem jedou třeba čtyři lidé a někteří z nich nemají ani roušky. Nenosí u sebe žádné dezinfekční prostředky. Je jim jedno, že tu je nějaký koronavirus. Ale když se nakazíte, tak je to opravdu špatné. A i metro je katastrofa. Tisíce lidí tam jezdí a nedodržuje se tam žádná separace.“

Mnozí Íránci nevěří oficiálním údajům o skutečných počtech nakažených.

„Je mnoho z nás, kteří se nakazili a nebyli započítáni do oficiálních statistik. Zůstali doma, brali léky a uzdravili se. Když tvrdili, že se každý den nakazilo 2000-2500 lidí, tak si myslím, že aktuální číslo v Teheránu je teď ještě mnohem vyšší. Hřbitov Behesht Zahra uvádí, že se tam pohřbívá okolo stovky lidí každý den a samozřejmě, že z toho vyplývá, že počet nakažených je mnohem vyšší,“ tvrdí jeden z obyvatel íránského hlavního města.

Teheránské nemocnice se snaží zvládnout rostoucí počet nakažených, ale zdravotníci si stěžují na nedostatek léků a ochranných prostředků.

I přes rostoucí počet nakažených se v Íránu otevřely tamní školy, které byly kvůli koronaviru skoro sedm měsíců uzavřené. Část odborné veřejnosti včetně zdravotních odborníků však krok považuje za hazard se zdravím studentů a obává se nového nárůstu počtu nakažených.

Íránský prezident Hasan Rúhání uvedl, že vzdělání 15 milionů íránských studentů je stejně důležité jako zdravotní systém. „Školství nebude v naší zemi uzavřeno, a to ani za nejhorší situace,“ citovala jej agentura AP.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované