Hlavní obsah

V jihlavské zoo mají po 12 letech mláďata levharti cejlonští

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V jihlavské zoologické zahradě mají po dvanáctileté přestávce znovu mláďata vzácní levharti cejlonští. Dva malí levharti se narodili koncem května, skoro tři týdny kvůli tomu pak zůstala zavřená vnitřní část pavilonu šelem.

Článek

Díky tomu, že mláďata zatím vypadají v pořádku, už mohl být pavilon otevřen.

Podle ředitele zoologické zahrady Jana Vašáka se v tomto případě ještě nedá mluvit o úspěšném odchovu levhartů, protože jsou to vůbec první mláďata mladé samice. „Nicméně koťatům už jsou tři týdny, sama začala vylézat z porodní boudy za dohledu mámy, která je ostražitá, ale zároveň klidná. Takže pevně doufáme, že se jí odchov podaří,“ řekl.

Rodiči mláďat narozených 28. května jsou čtrnáctiletý samec Manny a čtyřletá samice Aruni, která se narodila v brněnské zoologické zahradě a do Jihlavy přicestovala loni zjara.

Levhart cejlonský je poměrně velkým poddruhem levharta s hodně tmavým rezavohnědým zbarvením. Levharti jsou podle Maláče samotářskými tvory, levharti cejlonští jsou z nich nejvíc tolerantní vůči jiným jedincům svého druhu. Tito levharti žijí volně pouze na ostrově Cejlon, jejich populace tam čítá kolem 800 jedinců.

„Levharti cejlonští jsou nejvíce ohroženi pytláctvím pro veškeré části jejich těl, která jsou následně pašována do Číny jako zdroj medikamentů tradiční čínské medicíny,“ uvedl mluvčí zoo Martin Maláč. Levhartům také škodí ztráta přirozeného prostředí, ohrožuje je silniční doprava a dostávají se do konfliktu s lidmi, kteří si chrání domácí zvířata.

Jihlavská zoo chová okolo 280 druhů exotických zvířat. Je příspěvkovou organizací města.

Zoologické zahrady v Česku byly kvůli koronavirové epidemii nařízením vlády zavřené naposled od loňského 18. prosince. Jihlavská zoo uvedla, že byla minulý rok kvůli epidemii pro veřejnost nepřístupná v součtu 110 dnů. Její návštěvnost vloni klesla asi o třetinu, přišlo 221.700 lidí. Letos mohla přivítat první návštěvníky až 12. dubna.

Reklama

Doporučované