Hlavní obsah

V Jihočeském kraji stoupá počet dětí s odkladem do prvních tříd

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jihočeském kraji stoupá počet dětí s odkladem nástupu do prvního ročníku základních škol. Loni v září jich bylo v regionu 1525, což je přibližně o stovku více než na podzim 2018.

Článek

„Myslím si, že ten fenomén už dosáhl vrcholu dříve a nyní ta čísla spíše stagnují. Aspoň tak soudím z hlediska Českých Budějovic,“ řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko (STAN).

Loni v září nastoupilo do prvních tříd základních škol v Jihočeském kraji 6563 dětí. Znamená to, že o odklad nástupu žádali rodiče více než pětiny prvňáků. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. „Těch důvodů, proč se tak rodiče rozhodnou, může být více,“ řekl Vojtko. Aktuální čísla ke školnímu roku 2020/2021 zatím nejsou známá.

V České republice žádalo loni o odklad 24.293 prvňáků. Je to přibližně o 1300 více než před rokem. Rodiče se často pro odklad rozhodnou na doporučení psychologa kvůli tomu, že dítě není dostatečně připravené na výuku na základní škole. „Záleží na každém, jak k tomu přistoupí a jak celou situaci vyhodnotí,“ uvedl Vojtko.

Reklama

Doporučované