Hlavní obsah

V kladenském zámku je nová expozice věnovaná autorovi Krtečka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V kladenském zámku je nová expozice věnovaná autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi. Její součástí jsou originální kresby, projekce a interaktivní prostor. O vznik výstavního místa usilovala kurátorka Pavla Slancová více než deset let.

Článek

Řekla to na dnešním slavnostním otevření expozice.

Kladenský rodák Miler si podle Slancové vznik malé galerie věnované dětem, kde by mohly koukat na pohádky, kreslit si a podobně přál už za svého života.

V listopadu by v Kladně měla mít výstavu i Milerova dcera Kateřina, která na jeho dílo navázala. „Kateřina se plně hlásí k tomu, že pokračuje v odkazu táty, ale svým svébytným rukopisem,“ uvedla Slancová.

Unikátem je mimo jiné část spojená s letem postavičky Krtečka do vesmíru, na které spolupracovali odborníci z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, chystají se také přednášky určené předškolákům i školákům popularizující kosmonautiku i další vědy, na které budou pracovníci ústavu s městem spolupracovat.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu dnes připomněl i vesmírný let Milerovy postavičky. Americký astronaut Andrew Feustel ji s sebou do vesmíru vzal dvakrát, poprvé v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS-134, podruhé v roce 2018. Duplikáty této postavičky a fotodokumentace misí jsou též v Kladně. Krtek i při přednáškách slouží jako propojení dětského světa a světa kosmonautiky.

Slancová s Milerem spolupracovala ještě za jeho života na řadě výstav, natočila o něm též dokument. Novou expozici nazvanou Zdeněk Miler, nejen Krtek provází jeho vzpomínky na dětství i poznámky o tom, jak se natáčí kreslený film.

K výročí sta let od výtvarníkova narození, které připadne na příští rok, bude otevřena poslední část expozice s autentickým Milerovým stolem, malířským stojanem a dalšími předměty spojenými s jeho životem.

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně, kde strávil i dětství. Vystudoval grafickou školu a UMPRUM v Praze. Za války pracoval jako kreslíř Baťova filmového studia ve Zlíně a potom až do roku 2002 v Krátkém filmu Praha. Zemřel 30. listopadu 2011. Vyrobil na 70 animovaných filmů, převážně s Krtečkem, a ilustroval kolem 40 knih, kterých se prodaly už miliony výtisků.

Reklama

Doporučované