Hlavní obsah

V Luhačovicích začalo fungovat očkovací centrum, zájem je velký

Foto: FNUSA

Ilustrační snímek.

Reklama

Jde o první místo v obci s rozšířenou působností (ORP) ve Zlínském kraji, kde se začalo očkovat proti covidu-19. Hejtmanství už dřív vyzvalo starosty ORP, aby vytipovali očkovací místa.

Článek

Luhačovice zřídily očkovací místo v tamním zdravotním středisku, garantem provozu je klinika IVF Zlín, zapojeni jsou také zdravotníci luhačovických lázeňských společností. Zájem byl velký, na středu se zaregistrovalo prvních 70 lidí. „Včera (v úterý) jsme vyzvedli ve Zlíně 200 vakcín, které bychom měli proočkovat do pátku,“ uvedl starosta Luhačovic Marian Ležák (nez.). V Luhačovicích se očkuje vakcínou firem Pfizer/BioNTech, další dávka vakcín by měla dorazit v neděli. „V případě dostatku vakcín jsme schopni proočkovat 200 osob za den,“ uvedl starosta.

Očkovat se začalo kolem 07:00, za hodinu a půl bylo očkovaných asi 15 lidí. Podle ředitele kliniky IVF Zlín Davida Rumpíka zatím neměl nikdo žádné vedlejší účinky. Složitá je podle něj zejména administrativa. Podle Rumpíka jsou senioři rádi, například za úterý se registrovalo asi 250 lidí. Na očkování dnes svou maminku přivezl například muž, který žije přímo v Luhačovicích. „Mamince je 77 let, registrovali jsme se tady v Luhačovicích, zdálo se nám to nejjednodušší. Proběhlo to bez problémů a rychle,“ řekl.

Reakce lidí na možnost nechat se očkovat v Luhačovicích byly velmi dobré, dosud museli jezdit například do očkovacího centra ve zlínské nemocnici. „Lidé jsou za to velmi rádi, těch 200 dávek bylo hned zarezervovaných,“ uvedl Ležák. Nyní se očkují lidé starší 70 let a učitelé nad 55 let.

„Jezdí sem obyvatelé Luhačovic i okolních obcí, ale třeba i z Brumova-Bylnice. Lidé se mohou hlásit i odjinud. Mohou si změnit místo v registraci, už teď jsou lidé, kteří tak učinili,“ uvedl starosta. V Luhačovicích žije přes 5064 lidí, obce s rozšířenou působností mají celkem asi 18.600 obyvatel.

Luhačovice mohly podle starosty rychle zareagovat také díky tomu, že měly volné dvě ordinace ve zdravotním středisku, které se propojily, upravily a využily pro očkovací centrum. Ve Zlínském kraji bylo do úterního večera podáno celkem 52 410 dávek proti covidu.

Reklama

Doporučované