Hlavní obsah

V moři plula „loď duchů“. Bylo na ní pět mrtvých

Foto: Profimedia.cz

U japonského pobřeží najdou každoročně množství chatrných plavidel, na nichž lidé prchají ze Severní Koreje (ilustrační foto).

Reklama

Lidé na palubě zemřeli již před delší dobou. Policie našla jen kosterní pozůstatky.

Článek

Policejní hlídka na japonském ostrově Sado objevila na pobřeží zbytky dřevěné rybářské lodi, uvnitř se nacházely ostatky pěti lidí. Podle agentury Kjódó se nejspíše jedná o další tak zvanou „loď duchů“ ze Severní Koreje, kterých zejména v zimních měsících vyplavuje moře každý rok desítky.

Japonská pobřežní stráž v sobotu uvedla, že při prozkoumání vraku našla uvnitř ostatky pěti osob, které zemřely už před delší dobou. Jednalo se totiž z větší části jen o kosterní pozůstatky. Na boku lodi byly viditelné zbytky nápisu v korejštině.

Vichr a mořské proudy přiženou k severojaponskému pobřeží každoročně množství člunů. Zpravidla to bývají právě chatrná severokorejská rybářská plavidla. Podle stanice BBC se často spekuluje, že pasažéři těchto lodí mohli být lidé, kteří se pokoušeli z KLDR uprchnout. Dalším pravděpodobným vysvětlením je, že rybáři v chudé a nedostatkem potravin sužované Severní Koreji více riskují a vydávají se dál od svých běžných lovišť.

Reklama

Doporučované