Hlavní obsah

V noclehárnách i krizových centrech v Brně jsou volná místa

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V noclehárnách i krizových centrech v Brně zůstávají v současném mrazivém počasí stále volná místa. Lidé bez domova mohou žádat také o místa v azylových domech, kde jsou v současnosti asi dvě desítky volných míst.

Článek

ČTK to řekla Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu, který kapacity těchto služeb sleduje.

„Denně zůstává volných 30 až 40 míst v noclehárnách. V nočních krizových centrech to je dokonce až 60 míst, město je ale v případě potřeby připraveno tyto kapacity navýšit,“ uvedla Loukotová.

Na blížící se mrazy a možnosti, kde přenocovat, upozorňují lidi bez domova také brněnští strážníci. „Kromě toho, že i jinak pravidelně obcházejí místa, kde lidé bez domova přespávají, kontaktují je i v centru města a před blížícími se mrazy je varují,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci bezdomovcům předávají kartu s kontakty na různé druhy sociálních služeb, od jídla zdarma až po sociální kurátory.

Zvládat mrazivé počasí pomáhají i centra, která vznikla kvůli pandemii koronaviru – tedy denní centrum na Vlhké a v židenických kasárnách.

„Klienti mají díky tomu místo, kde se topí, je sucho, mohou si vyměnit oblečení, boty, případně získat teplejší, vhodnější do aktuálního počasí. Díky pravidelnému kontaktu se sociálními pracovníky a kurátory také mají možnost začít svou situaci řešit v dlouhodobějším výhledu – naši sociální kurátoři jim například pomáhají vyřídit rodný list, občanský průkaz a dávky hmotné nouze, což jsou základní věci, bez kterých se nelze posunout dál,“ uvedla Loukotová.

V Brně je v současnosti k dispozici 161 míst v noclehárnách a 121 míst v nočních krizových centrech, za lůžko v noclehárně se platí 40 korun za noc. Azylové domy mají celkem 198 míst, na přidělení místa v azylovém domě se ale zpravidla čeká.

Reklama

Doporučované