Hlavní obsah

V nových pavilonech nemocnice Náchod začaly první operace

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lékaři v krajské Oblastní nemocnici Náchod začali v nových pavilonech v minulých dnech s ortopedickými operacemi. Doposud bylo v provozu lůžkové oddělení ortopedie, následně nemocnice postupně zprovoznila dva sály.

Článek

Zahájení ortopedických operací umožnilo i to, že opět začalo fungovat rehabilitační oddělení, které bylo donedávna přeměněné na covidovou jednotku. V dalším rozšíření operací nemocnici limituje péče o covidové pacienty na intenzivních lůžkách, která vyžaduje přítomnost anesteziologů. „Z 25 intenzivních covidových lůžek bylo dnes obsazeno 22,“ řekla mluvčí nemocnic Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. Celkový počet pacientů na intenzivních i standardních lůžkách však výrazně klesl na nynějších asi 65, zatímco v únoru a v březnu byl na 135.

I přestěhování ortopedie do nového pavilonu umožnila ustupující epidemie koronaviru. V uplynulých měsících sloužila část původní lůžkové ortopedie jako covidové oddělení. Náchodská ortopedie věří, že do několika týdnů by se mohl provoz vrátit k normálu, kde byl naposled loni v září.

Pokud bude epidemie covidu dál ustupovat, počítá nemocnice s postupným přesunem dalších oddělení ze starých budov do nových. „Ortopedii bude následovat společně se zprovozněním sterilizace a dalších operačních sálů chirurgické oddělení, ORL a v dalším sledu pak gynekologicko-porodnické a dětské oddělení,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Mach.

Náchodská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem, které slouží spádové oblasti pro více než 200 tisíc obyvatel. Dva pavilony kraj v nemocnici vybudoval od dubna 2018 do loňského září nákladem 1,4 miliardy korun bez DPH. Další oddělení pavilony zaplní postupně. Na první etapu přestavby Oblastní nemocnice Náchod by měla navázat druhá etapa, která je nyní v projektové přípravě. Spočívat bude v demolici a následné výstavbě pavilonu E a v rekonstrukci pavilonu D.

Reklama

Doporučované