Hlavní obsah

V Paříži se prodaly dvě kostry dinosaurů za dva miliony eur. Jako výzdoba do obýváku

Neznámý kupec získal dvě dinosauří kostry.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Podle pařížských aukčních síní je dinosauří kostra ideální výzdobou interiéru domu. Hned dvě se v hlavním městě Francie také vydražily, dohromady za více než dva miliony eur. Obě skončily u stejného majitele.

Článek

Identitu nového majitele dinousauřích koster pařížská aukční síň Binoche and Giquello nezveřejnila. Pro veřejnost o kupci prozradila pouze to, že není Francouz.

Prvním z vydražených objektů byla kostra mladého Allosaura. Fosilie se vydražila za 1,15 milionu eur (přibližně 29 milionů korun). Allosaurus před 140 miliony let dorostl do bezmála čtyř metrů. Paleontologové na rekonstrukci jeho kostry pracovali ve tříčlenném týmu šest měsíců. Allosauři patří mezi vůbec nejznámější a nejvíce prostudované druhy dinosaurů.

Druhá a také dražší z koster patřila Diplodokovi, který se kdysi živil rostlinami a dorůstal až 35 metrů. Jeho dvanáctimetrová fosilie se vydražila za 1,18 milionu eur.

„Jedná se o velmi vzácné kousky, pro které panuje v současné době mezi sběrateli velké nadšení. Fosilie sama o sobě nemusí být nutně vzácná, ale její hodnotu přidávají rekonstrukční práce,” vysvětlil pro Reuters dražitel Alexandre Giquello.

Kostry dinosaurů stále více zaplňují domácnosti sběratelů. Podle pařížských aukčních síní jsou posledním výstřelkem domácích dekorací. „Trh s fosiliemi už není jen pro vědce,” myslí si jeden z dražitelů aukční síně Iacopo Briano. „Dinosauři jsou cool a trendy - jsou to reálné dekorace,“ dodal Briano pro web Daily Mail s tím, že o takové kousky mají zájem i hollywoodské hvězdy, jako je Leonardo DiCaprio nebo Nicolas Cage.

Aukční síň hlavního města Francie tak předpokládá, že se také nadcházející dražba vyšplhá k vysoké částce. V červnu bude v nabídce fosilie Teropoda, která se podle očekávání vydraží přibližně za 1,5 milionu eur.

Reklama

Doporučované