Hlavní obsah

V Polsku dochází k porušení vlády práva, rozhodla o tom Evropská komise

V Polsku hrozí porušení vlády práva, míní Evropská komiseVideo: AP

 

Reklama

Evropská komise (EK) došla k závěru, že v Polsku hrozí závažné porušení vlády práva. Zemi hrozí pozastavení hlasovacích práv v EU. Polsko se proti obviněním ohradilo, považuje je za politicky motivované.

Článek

Evropská komise se odhodlala k dosud nepoužitému postupu. Po neúspěšné snaze o konstruktivní dialog s Varšavou rozhodla, že aktivuje 7. článek lisabonské smlouvy. Státy Evropské unie nyní musí posoudit, zda je v Polsku právní stát skutečně v ohrožení. EK se nelíbí především dva roky trvající reforma polského soudnictví, soudní a zákonodárná moc kvůli tomu dostávají možnost systematicky ovlivňovat fungování soudní moci.

„Je to další pokus začít dialog k vyřešení situace,” upozornil místopředseda komise Frans Timmermans. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc vyřešilo, a pokud se tak stane, je komise připravena postup zastavit. Ke kroku se podle Timmermanse EK odhodlala „s těžkým srdcem”.

Reakce Varšavy na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí vládnoucí strany Právo a spravedlnost sdělila, že Polsko považuje rozhodnutí za politicky motivované. Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro podle agentury AP reagoval konstatováním, že Polsko bude v reformě soudního systému pokračovat i přes odmítavé stanovisko Evropské komise.

Timmermans odmítl, že by aktivace článku sedm představovala nějaké „třaskavé“ řešení. Státy EU nyní musí vyslechnout polský pohled na věc a získat souhlas Evropského parlamentu. Poté by v hlasování měly potvrdit, zda je pohled komise oprávněný. K tomu bude stačit 22 z 27 hlasů členských států.

„Nejsem naivní. Je mi jasné, že to někdo bude vykládat jako útok na polský národ nebo na polský lid,“ podotkl Timmermans. Komise jako strážce unijních pravidel má ale podle něj povinnost konat, pokud je právní stát v ohrožení. Považuje to za právo, které drží EU pohromadě a zajišťuje v ní rovnost.

Krok Evropské komise proti Polsku bude vetovat Maďarsko, dnes to oznámil maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Podle něj krok komise porušuje suverenitu Polska. „Polsko-maďarské přátelství a závazky maďarské vlády vůči smlouvám nám ukládají vystoupit proti kroku Evropské komise na všech fórech,“ citovala Semjéna agentura Reuters.

Reklama

Doporučované