Hlavní obsah

V Praze začíná festival světla a digitální kultury Signal

Ilustrační foto.

Reklama

Po loňské pauze v Praze začne festival světla a digitální kultury Signal. Kromě tradičních světelných instalací, které lze sledovat ve večerních hodinách venku, už mají zájemci několik dní k dispozici díla v rozšířené realitě.

Článek

Díla ve virtuální realitě je nejlepší pozorovat přes den, stačí k tomu mobilní telefon. Hlavní program festivalu potrvá do neděle v Karlíně, na Starém Městě a poprvé také v Holešovicích.

Návštěvníky čeká 15 instalací v ulicích Prahy a šest instalací v rozšířené realitě na karlínské trase. Oficiálně festival začne ve čtvrtek v 19:00 na Karlínském náměstí, kde rozsvítí kostel sv. Cyrila a Metoděje videomapping Wind od německého studia Weltraumgrafik. Projekce je podle organizátorů abstraktní a hypnotická. Reaguje na světovou pandemii, ale vnímá ji jako příležitost a výzvu, jak dělat věci jinak a lépe. Vítr pak umělci chápou jako symbol pro změnu a nejistotu, které se však lidé nemusejí obávat.

Pořadatelé na letošní ročník připravili vůbec největší projekci, jakou kdy návštěvníci festivalu mohli vidět. Jejím autorem je španělské audiovizuální studio Onionlab, které patří ke světovým průkopníkům ve videomappingu. Dílo Superar promění interiér Průmyslového paláce na Výstavišti Praha podle organizátorů v nečekaný zážitek.

Oblíbený videomapping je stejně jako většina programu přístupný návštěvníkům zdarma. Vstupenky je nutné si zakoupit pouze na tři placené instalace v rámci hlavního programu, které se nacházejí v Průmyslovém paláci (3D projekce), Planetáriu Praha a Hauch Gallery.

Karlínskou trasu doprovází virtuální výstava Signal AR. Šestice děl v rozšířené realitě funguje pouze za denního světla. K vidění bude vždy od 08:00 do 19:00. Pro zobrazení instalací v rozšířené realitě je potřeba si stáhnout novou aplikaci Signal Festival, dostupnou na Apple Store a Google Play.

Reklama

Doporučované