Hlavní obsah

V pražské zoo se koná výstava pralesniček, potrvá do konce října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Praha.

Třicet druhů pralesniček neboli šípových žab vystavuje ode dneška pražská zoologická zahrada.

Článek

Výstava žab, z nichž některé jsou prudce jedovaté a jejichž jed používají indiáni na hroty svých šípů, se v zahradě koná podruhé, uvedla pražská zoo. Zvířata si mohou návštěvníci prohlédnout v galerii Gočárovy domy v areálu zahrady do konce října.

Na výstavě uvidí lidé například dvojici žab stejného druhu, které se výrazně liší svým zbarvením podle lokality, v níž žijí. „Je to jedna z věcí, které dodnes vědci nedokázali zcela vysvětlit,“ uvedl spoluautor výstavy Jan Thuma.

„Pralesničky lidi odjakživa fascinovaly svou barevností, velikostí i množstvím jedu v tak malém těle. Indiáni je používali a lokálně ještě používají k výrobě otrávených šípů,“ popsal kurátor obojživelníků a plazů Petr Velenský. Zahrada představí i druhy žab, které byly objeveny teprve nedávno a jejichž výskyt je omezen jen na malá území Peru, Kolumbie či Brazílie. K vidění budou i takzvaní imitátoři, neboli pralesničky, které napodobují jiné, jedovatější druhy.

Výstava začne ve 13:30, součástí bude program pro děti jako jsou výtvarné dílny či vzdělávací stanoviště, odpoledne se také uskuteční čtyři komentované prohlídky. Každou neděli po dobu trvání výstavy chystá zahrada tematický workshop.

Doporučované