Hlavní obsah

V prosinci vyskočily ceny o 2,3 procenta. Jídlo a pití zlevňovaly

Reklama

Rok 2020 byl kromě koronaviru ve znamení rychle rostoucích cen. Za celý rok činí inflace 3,2 procenta, což je nejrychlejší tempo růstu cen od roku 2012.

Článek

Pokud by v prosinci neklesly ceny jídla nealkoholických nápojů, pak by i poslední měsíc minulého roku patřil do řady těch „dražších“. Ale nakonec se levnější předvánoční nákupy projevily zmírněním inflace na 2,3 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Dokonce šlo o nejnižší meziroční růst cen od prosince 2018.

Za celý rok 2020 však průměrná míra inflace činila 3,2 procenta, což je nad cílem České národní banky (ČNB).

„Průměrná míra inflace v roce 2020 činila 3,2 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v roce 2019. Šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2012. Ceny zboží úhrnem i ceny služeb vzrostly loni shodně o 3,2 procenta. Na zvyšování cenového růstu měly největší vliv ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabák a ceny bydlení,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Celková roční inflace 3,2 % nakonec skončila očekávaně na nejvyšší úrovni od roku 2012, a to zejména proto, že k vysokým růstům došlo v prvních měsících roku, a měly tak čas se do celkové inflace projevit nejvyšší vahou. Nicméně její další zpomalování v druhé polovině roku pravděpodobně omezí signály z ČNB z minulého týdne o možnosti zvyšovat úrokové sazby a utahovat monetární politiku,“ uvedl Petr Bartoň z Natlandu. Do poklesu cen potravin se podle něj podepsala zvládnutá logistika. „Podařilo se lépe vyřešit změny v logistice, když najednou musíme tok potravin k finálním spotřebitelům přeorientovat z restaurací a jídelen do těch obchodů, které mohou mít otevřeno. Zvládnutá logistika se tak také promítla do snížení cen potravin,“ dodal.

Maloobchodní tržby šly dolů

Statistici také zveřejnili vývoj maloobchodních tržeb za listopad. Ty meziročně očištěné o kalendářní vlivy klesly reálně o 5,3 procenta, bez očištění o sedm procent. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně klesly o 5,6 procenta.

„V listopadu pokračovala omezení maloobchodních prodejů vyplývající z vládních opatření proti šíření koronaviru. Nejvíce se omezení dotkla kamenných obchodů s oděvy a obuví, nižší tržby však vykázala většina specializovaných prodejen. Pokles tržeb některých kamenných obchodů byl částečně kompenzován prodejem prostřednictvím internetu, který se meziročně zvýšil o více než 30 procent. Vyšší tržby než v roce 2019 zaznamenaly také prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením a nespecializované prodejny s převahou potravin,“ uvedla ve zprávě statistiků Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Reklama

Doporučované