Hlavní obsah

V Tokiu stříleli dva muži na severokorejskou rezidenci

Policisté vyšetřují střelbu v severokorejské rezidenci v Tokiu. (Video: Reuters) Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

V pátek brzy ráno zatkla policie v Tokiu dva muže, kteří stříleli na rezidenci proseverokorejských etnických Korejců. Zatčení muži u sebe měli zbraň, nikoho ale naštěstí nezranili. Motiv činu zatím není známý.

Článek

Japonská policie zatkla dva muže, kteří čelí podezření, že v pátek časně ráno vypálili několik střel na tokijský úřad, jenž de facto plní funkci severokorejského velvyslanectví. Podle policie šlo o ultrapravicové aktivisty, uvedla agentura AFP.

Útočníci stříleli na Generální asociaci korejských obyvatel Japonska (Čchongrjon). To je skupina, která sympatizuje s vládou KLDR a zastupuje etnické Korejce v Japonsku, sdělila tokijská metropolitní policie. Asociace byla založena v roce 1955 s cílem chránit práva Severokorejců v Japonsku. Má pobočky po celé zemi a její hlavní sídlo je v Tokiu.

Muži ve věku 46 a 56 let podle japonských úřadů přijeli dodávkou před zmíněný úřad a jeden z nich pak vypálil několik ran. Při incidentu byla poškozena vrata objektu, nikdo ale neutrpěl zranění.

Motiv útoku není znám. Japonská média uvedla, že zadržení muži v minulosti organizovali protesty, při kterých kritizovali uvedenou skupinu spojenou s režimem v Pchjongjangu.

K ostře sledované budově ihned přispěchala policejní hlídka, dvojici na místě zatkla a zabavila jí zbraň. Muži čelí obvinění z poškození budovy a mohli by být také obviněni z porušení zákonů o držení zbraní, napsala agentura AP.

Asociace Čchongrjon v prohlášení střelbu odsoudila jako „teroristický čin“. Uvedla také, že „nepřátelská politika“ japonské vlády podněcuje nenávist ke Korejcům v Japonsku.

Japonsko neudržuje se Severní Koreou diplomatické vztahy a mezi oběma zeměmi panuje napětí kvůli severokorejské neochotě vzdát se raketových a jaderných zbrojních programů. Dvě z testovaných severokorejských raket v loňském roce přeletěly přes japonské území.

Podle AP ale žijí v Japonsku desetitisíce etnických Korejců, kteří sympatizují se severokorejským režimem a mají v KLDR příbuzné.

Reklama

Související témata:

Doporučované