Hlavní obsah

V USA obvinili ruskou právničku, která měla přinést kompromitující informace o Clintonové v Trumpově kauze

V USA obvinili ruskou právničku známou z kauzy Donalda Trumpa.Video: Valérie Dvořáková , Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Natalji Veselnickou obvinili v kauze praní špinavých peněz za poskytnutí zavádějícího vyjádření soudci. Právnička se stala známou, když se v roce 2016 sešla s Trumpem mladším a dalšími členy prezidentské kampaně Donalda Trumpa. Schůzka měla přinést kompromitující materiál o protikandidátce Trumpa Hillary Clintonové.

Článek

Ruskou právničku Natalji Veselnickou obvinili ve Spojených státech z maření spravedlnosti. S odvoláním na úřad státního zástupce v newyorském Manhattanu o tom informovala agentura Reuters.

Veselnická se stala známou po schůzce s několika členy kampaně Donalda Trumpa před prezidentskými volbami v roce 2016. Případ, ve kterém byla nyní obviněna, ale s Trumpem nijak nesouvisí. Nicméně podle agentury AFP dokazuje její vazby na ruské úřady.

Agentura Reuters s odvoláním na vyšetřovací spis píše, že Veselnická se měla dopustit maření spravedlnosti v případu praní špinavých peněz, který byl urovnán v roce 2017. Jako právní zástupkyně obžalované strany údajně poskytla soudci zavádějící vyjádření.

Ruská právnička se v červnu 2016 v newyorské Trump Tower sešla s Donaldem Trumpem mladším, Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem a tehdejším šéfem Trumpovy prezidentské kampaně Paulem Manafortem. Od schůzky si slibovali získání kompromitujících informací o Hillary Clintonové, demokratické kandidátce v prezidentských volbách. Setkáním se v rámci svého vyšetřování zabývá zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který zkoumá údajný ruský vliv na americké prezidentské volby.

Trump mladší i Kushner později prohlásili, že setkání nic nepřineslo, a zdůraznili, že se nikdy tajně nedohadovali s Rusy na ovlivnění voleb. Prezident Trump v minulosti několikrát popřel, že by o setkání svých blízkých s Veselnickou věděl.

Aktuální obvinění Veselnické s vyšetřováním údajného ruského zasahování do prezidentských voleb v USA nesouvisí. Podle agentury AFP nicméně obsahuje důkaz o napojení právničky na ruskou exekutivu. Agentura Reuters uvedla, že Veselnická zatajila, že v případě praní špinavých peněz tajně spolupracovala s vysoce postaveným ruským státním zástupcem. Obžalovanou byla v tomto případě ruská společnost.

Podle agentury AP Veselnická v současnosti žije zřejmě v Rusku.

Reklama

Doporučované