Hlavní obsah

Valtické muzeum představuje řemeslníky, kteří pomáhají vinařům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vinaři totiž v minulosti potřebovali - a dosud potřebují - pomoc mnoha specialistů, do bednářů po skláře.

Článek

Řemeslníky, bez kterých by nevzniklo dobré víno, představuje nová výstava Národního zemědělského muzea ve Valticích na Břeclavsku. Výstavu nazvanou Příběh o poctivém řemesle a hojnosti dobrého vína zhlédnou zájemci ve Valticích ode dneška do konce sezony.

„Během uzavření muzea jsme nezaháleli a pro návštěvníky připravili výstavu, která přiblíží množství profesí, bez nichž by práce samotného vinaře nebyla možná,“ uvedl ředitel Národního zemědělského muzea Valtice Vilém Křeček.

Kromě bednářů a sklářů představuje výstava například práci řezbářů, košíkářů či kovářů. Při ošetřování révy potřebovali vinaři motyky, nůžky a další nářadí, při práci ve sklepě pak třeba putny, kádě, sudy a demižony. Ani lisy na hrozny si vinaři nevyráběli sami, ale zadávali práci tesařům. Právě staré lisy muzeum také vystavuje.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná ministerstvem zemědělství. Kromě hlavní výstavní budovy v Praze má specializované pobočky v Čáslavi, Valticích, na zámcích Kačina a Ohrada a nově také Ostravě. Muzeum Valtice se věnuje především vinařství, zahradnictví a ochraně krajiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované