Hlavní obsah

Varování meteorologů: Bude až 37 stupňů a Česko zasáhnou i silné bouře

Foto: marketa1982, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Hned několik výstrah pro extrémní počasí vydal Český hydrometeorologický ústav. První se týká tropických teplot, které zasáhnou část republiky, další pak silných bouří a nebezpečí vzniku požárů.

Článek

„Ve čtvrtek nejvyšší denní teploty vzduchu vystoupí místy nad 34 °C. Postupně ve čtvrtek a v pátek se vyskytnou silné nebo i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami,“ upozornili meteorologové.

Ojediněle může teploměr na jihovýchodě země ukázat až 37 stupňů.

Výstraha před horkem platí od zítřejšího poledne do 10. července, speciálně pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Před silnými bouřemi ovšem meteorologové varují v podstatě celé Česko. „Ve čtvrtek odpoledne a večer a v noci na pátek se vyskytnou bouřky s přívalovými srážkami ojediněle kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině,“ dodali.

Již od dnešního poledne je ale v platnosti další výstraha, opět před tropickými teplotami. „Odpolední teploty místy překročí 31 °C,“ uvedli odborníci. Varují před nebezpečím přehřátí a dehydratace. Doporučují dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Radí rovněž lidem omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Důležité je také nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, obzvlášť v zaparkovaných automobilech.

Výstraha platí pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Do pátku platí i další výstraha, tentokrát varuje před nebezpečím vzniku požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ podotkli meteorologové.

Lidem doporučují nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně je nutné dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Platí to především pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Reklama

Doporučované