Hlavní obsah
Online

Nošení roušek do půli června určitě. A pak znovu na podzim

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V České republice je ke čtvrtečnímu podvečeru 8002 potvrzených nakažených koronavirem. Počet provedených testů je 286 821. Vyléčených je dosud 4369 lidí, s nemocí covid-19 zemřelo 269 lidí.

- Na dalším mimořádném zasedání kvůli koronavirové krizi se sešla vláda. Schválila zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 v roce 2020. Jde o nový pokus, jak dát více pravomocí Ministerstvu zdravotnictví ve chvíli, kdy skončí nouzový stav. Nový zákon je časově omezen do konce roku a rozhodnutí ministerstva musí schvalovat vláda. Novela by platila bez omezení. Po vládě ji bude projednávat Sněmovna.

- Chystá se druhá část projektu Chytré karantény, který byl testovaný od začátku dubna a plošně spuštěný 1. května. Zapojená do ní bude mobilní aplikace eRouška nebo sdílení polohy skrz Mapy.cz, vznikne i velké call centrum.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali online také ve středu:

  • Havlíček: Stát může vstoupit do Smartwings

    Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka vláda řeší pomoc pro aerolinie Smartwings, pod které spadají i ČSA. „První varianta je záruka za úvěry, pak přímé úvěry. Pokud by společnost měla jít ne vlastní vinou do insolvence, je z mého pohledu k diskuzi do této společnosti krátkodobě vstoupit a po čase opět vystoupit, stát by na tom mohl i vydělat,“ uvedl Havlíček. Podle něj se však jedná o téma k diskuzi.

  • Holiči a kadeřníci budou muset mít štíty asi dva měsíce

    V pondělí 11. května se podle harmonogramu vlády otevírají také holičství a kadeřnictví. Zaměstnanci těchto provozoven budou muset mít roušky a štíty přes obličej. „Opatření bude po čase rozvolněno, ale myslím, že se bavíme o horizontu měsíce, dvou,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv ministr Vojtěch.

  • Vojtěch: Revize krizového zákona bude hotová do konce září

    Revize ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, krizového zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví má být hotová do 30. září. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Správa hmotných rezerv nakoupí další ochranné prostředky

    Správa státních hmotných rezerv dostane nové pokyny k zajištění zásob ochranných pomůcek. Požadavky všech ministerstev projedná vláda v pondělí, řekl dnes na tiskové konferenci vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Šéf SSHR Pavel Švagr tento týden řekl, že správa je připravena vypsat veřejné zakázky na dodávky roušek, respirátorů a dalších ochranných pomůcek poté, co jí jednotlivá ministerstva sdělí své požadavky.

  • Počet potvrzených nakažených přesáhl 8000

    Potvrzených případů koronaviru je v Česku ke čtvrtečnímu podvečeru 8002. Vyléčilo se 4369 lidí, 269 jich zemřelo. Aktivních případů je tak aktuálně 3364. Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví.

  • Vláda schválila odložení sociálních odvodů pro firmy o čtvrt roku

    Firmy by si mohly odložit sociální odvody za květen až červenec. Za odklad by platily pětinu obvyklého penále. Vše by pak musely uhradit do 20. října. Návrh zákona schválila vláda. Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Z vybraných peněz se platí třeba důchody či mateřská. Zaměstnavatel odvádí z pracovníkova výdělku 24,8 procenta, zaměstnanec pak platí dalších 6,5 procenta. Zákon musí projednat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

  • Vojtěch: Je jasné, že zákon bude přijat až po skončení nouzového stavu

    Zákon rozšiřující pravomoci Ministerstva zdravotnictví bude přijat až po dokončení nouzového stavu, řekl ministr Adam Vojtěch.

  • Schillerová: Vláda schválila 6,6 miliardy na oddlužení státních nemocnic

  • Pětina učňů se nezmohla na online výuku

    Do distančního vzdělávání se zapojuje naprostá většina žáků základních a středních škol. Rozdíly jsou v rozsahu a způsobu jejich zapojení. Bez online komunikace se školou bylo 11 procent žáků neúplných základních škol, na kterých je jen první stupeň, a 16 procent žáků úplných základních škol. Na středních školách byly větší problémy v oborech ukončených závěrečnou zkouškou, kde se online komunikaci nedařilo navázat s více než pětinou žáků. Školám se vůbec nepodařilo spojit se zhruba 9500 žáky základních a středních škol. Zjistila to Česká školní inspekce u ředitelů 5000 škol.

  • Kdy se zbavíme roušek? A kdy je znovu nasadíme?

    Nekonečná debata, kdy přesně odložíme roušky, pokračuje. Již několikrát Adam Vojtěch uvedl, že by to mohlo být zhruba v půli června. Tak to dnes znovu zopakoval na Twitteru: „V případě zachování příznivé epidemiologické situace bychom mohli roušky ve venkovních prostorech odložit od poloviny června. Shodl se na tom náš tým epidemiologů pro řízené uvolňování karantény. Povinnost bude nadále přetrvávat ve vnitřních prostorách, včetně MHD.“

    Rovnou ovšem dodal, že na podzim si budeme muset obličej zřejmě opět zahalit.

  • Městská nemocnice Ostrava umožní testování za 2900 korun

    V Městské nemocnici Ostrava (MNO) se od pondělí budou moci nechat na onemocnění covid-19 otestovat i lidé, kteří si za to sami zaplatí. Dosud se tam dělaly odběry jen těm, které k vyšetření poslali ze zdravotních důvodů hygienici nebo praktický lékař. Vyšetření bude stát 2900 korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

  • Vyhláška umožňuje do konce června učit vychovatelům a asistentům

    Ministerstvo školství vyhláškou, která se jinak věnuje formě přijímacího řízení, maturit a dalších zkoušek v době koronavirové epidemie, umožnilo do konce školního roku samostatně učit na základě rámcových pokynů učitelů asistentům pedagogů a vychovatelům. Základním školám to má pomoci uspořádat fungování od 25. května, kdy se na dobrovolné bázi mohou do lavic vrátit žáci prvního stupně základních škol, ale pouze ve skupinách do 15 žáků.

  • ČNB v nové prognóze čeká letos pokles ekonomiky o osm procent

    Příští rok by pak ekonomika měla stoupnout o čtyři procenta. I přes obnovení růstu se ale ekonomika do konce příštího roku nedostane na úroveň před pandemií koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním jednání bankovní rady to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

  • Babiš: Záchranářům vyplatíme miliardu na odměnách

  • Soud zamítl žalobu proti ministerským opatřením o uzavření škol

  • Maláčová: Vláda schválila odměny pro pracovníky sociálních služeb

    Pracovníci v sociálních službách dostanou za svou práci v době koronavirové epidemie odměny. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 10 000, 20 000 či 40 000 korun. ČTK to sdělila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Zda je příplatek jednorázový, nebo měsíční, neupřesnila.

  • Pacient, který v Motole dostával remdesivir, je covid negativní

    Prokázal to test výtěrem z nosohltanu, který pacient podstoupil v úterý 5. května. Podle ošetřujícího lékaře a přednosty oddělení KARIM 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole Tomáše Vymazala je nemocný v dobrém stavu. „Do jaké míry je to zásluha remdesiviru a do jaké komplexní náročné intenzivní péče, nelze seriózně říci,“ řekl Vymazal. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí nemocnice Hana Frydrychová. Pacientovi zdravotníci remdesivir podávali od 17. do 27. dubna.

  • Ministryně zveřejnila nový plán otevírání sociálních služeb

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy