Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí bude příští týden festival cimbálu Cimbalfest

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se příští týden uskuteční 14. ročník mezinárodního festivalu cimbálu Cimbalfest. Začne ve středu a potrvá do neděle 23. května. Festival se ve městě koná každým druhým rokem od roku 1995.

Článek

Stěžejní částí festivalu je soutěž ve hře na cimbál, které se letos zúčastní desítky soutěžících ve čtyřech kategoriích. „Mezinárodní přesah festivalu udržíme díky účasti maďarských a slovenských muzikantů. Přijede i prezidentka Světové cimbálové asociace Viktória Herencsár,“ uvedl ředitel festivalu Jaroslav Kneisl.

Zahajovací koncert, na kterém zahraje také zakladatelka festivalu a jeho dlouholetá prezidentka Růžena Děcká, bude streamován na youtube kanálu Koncerty Českého rozhlasu. On-line bude vysílán i závěrečný galakoncert laureátů soutěže v sobotu 22. května.

Ve veřejném prostoru se uskuteční řada improvizovaných akcí. Přijede meziříčský rodák Jan Mikušek, který spojí svou hru na cimbál s písničkářem Romanem Petrem. Na závěr festivalu představí svůj autorský projekt cimbalista Michal Grombiřík, který se snaží o propojení lidové hudby s prvky jazzu, groove, elektroniky a volné improvizace.

„Cimbálový festival je s naším městem neodmyslitelně spjat. Proto jsem moc rád, že pořadatelé dokázali připravit formát, který se může uskutečnit i v dnešní nelehké době a s ohledem na platná opatření. Věřím, že festival bude jednou z akcí, které do Valašského Meziříčí po vynucené pauze opět vrátí živou kulturu,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Reklama

Doporučované