Hlavní obsah

Zemřel básník, esejista a grafik Stanislav Dvorský

Foto: ČTK

Stanislav Dvorský

Reklama

Za sbírku básní Oblast ticha získal Dvorský v roce 2007 cenu Magnesia Litera.

Článek

Ve věku 79 let dnes zemřel básník, esejista, editor a grafik Stanislav Dvorský. ČTK to oznámila jeho manželka Naďa Dvorská. Jeho život byl ale spjatý nejen s literaturou. Byl například spoluzakladatelem Traditional Jazz Studia a podílel se na organizaci několika výstav.

Pražský rodák Dvorský působil v době svých studií na Českém vysokém učení technickém jako jazzový pianista, což ho přivedlo ke vzniku Traditional Jazz Studia v roce 1959. Jako literární autor pak přispěl svými texty třeba do sborníku Surrealistické východisko 1938–1968/UDS z roku 1969. V následující době normalizace a utužování komunistické totality už mohl publikovat jen neveřejně, v samizdatu. V 70. letech se jako autor a editor podílel na několika samizdatových sbornících a antologiích.

Až po pádu komunistického režimu se jeho díla mohla zase objevit v knihkupectvích. Byla to například básnická sbírka Zborcené plochy z roku 1996, po níž následovaly sbírky Dobyvatelé a pařezy, Oblast ticha nebo Amalgamy. Dvorský je také autorem básnických próz Hra na ohradu a Ruleta či eseje Nevědomí a básnický objev.

Reklama

Doporučované