Hlavní obsah

Ve Žďáru nad Sázavou přibyly sochy se sklem, příští budou asi z kovu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V parcích Žďáru nad Sázavou byly osazeny tři nové sochy z pískovce a skla, jejichž autoři jsou z Vysočiny a Rakouska.

Článek

Při práci se sešli na přelomu letošního srpna a září během sympozia, které bylo součástí městských Slavností jeřabin. Novinářům to na dnešní online tiskové konferenci řekli zástupci radnice. Další díla pro město by příští rok mohla vznikat z kovu, jako připomínka 70 let fungování podniku Žďas.

„Což je továrna, se kterou město rostlo,“ uvedl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). V rozlehlém závodě sléváren a strojíren začala výroba 27. srpna 1951 odlitím tradičního zvonu.

Letošní sochařské sympozium v městském parku Farská humna bylo zaměřené na sklo. Až dva metry vysoké nové sochy byly na svá místa osazeny minulý týden. Záměr, aby na každé spolupracovali Rakušan a Čech, se i vzhledem k opatřením proti covidu-19 podařil zčásti. Sochu s názvem Omega vytvořili sochař Peter Berger a sklář Jaroslav Svoboda do prostoru před knihovnou.

„Omega je symbolem nekonečna, stejně jako je nekonečné vědění, které se skrývá v knihách,“ řekla místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO). Další sochy jsou v parku u kulturního domu. Jedna je od sochařky Ursuly Beiler a skláře Miroslava Štěpánka. Druhou vytvořilo domácí duo, sklářka Monika Vosyková a sochař Patrik Vlček.

„Sochy, které jsme teď instalovali, by měly zároveň odrážet a ilustrovat fakt, že chceme do budoucna veřejný prostor kultivovat uměním,“ řekl Mrkos. Mezi díly osazenými v posledních pěti letech je žulová kašna od sochaře Jiřího Plieštika na náměstí symbolizující pět pramenů řek na Vysočině. Stejný autor vytvořil z drátů pro žďárské centrum muže s nákupní taškou síťovkou. Z 58 dřevěných plastik, které byly v parcích města rozmisťované od 90. let, se zachovalo 12.

Reklama

Doporučované