Hlavní obsah

Ve Zlíně mohou lidé začít využívat sdílená jízdní kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Zlíně mohou lidé začít využívat sdílená jízdní kola. K dispozici jsou zatím na několika stanovištích, postupně jich přibude. V ulicích Zlína bude rozmístěno 120 mechanických kol a přibližně 25 elektrokol.

Článek

Prvních 15 minut jízdy bude bezplatných. „Rozhodli jsme se zařadit Zlín mezi města, která tuto možnost sdílené mobility nabízí. Zatím se jedná o pilotní projekt na jeden rok, čili do dubna 2022. Na konci roku 2021 na základě dat vyhodnotíme, zda je ve Zlíně o tento druh sdílené individuální přepravy zájem a stanovíme zadávací podmínky pro nové výběrové řízení na tuto službu pro občany,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Jde o kola společnosti Nextbike, do města se podle radnice chystají také společnosti Bolt a Lime, které se zaměřují na pronájem sdílených koloběžek. Kola budou umístěna na předem určených stanovištích, kterých bylo ve spolupráci s městem vytipováno pět desítek.

„Aby nedocházelo k blokování veřejného prostoru nebo hromadění kol na exponovaných místech, budou na provoz ve Zlíně dohlížet pracovníci společnosti. Ti budou kola udržovat a přepravovat na jednotlivá stanoviště dle potřeby. Odstavná místa budou postupně označena formou polepu a po několika měsících dojde k vyhodnocení a revizi vhodnosti a počtu odstavných ploch,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Na sdílených kolech se mohou svézt lidé v řadě měst v Česku, ve Zlínském kraji je tato možnost od dubna také v Uherském Hradišti.

Reklama

Doporučované