Hlavní obsah

„Večer přijdu.“ Osamělé ženy obtěžují v covidových hotelech muži z ochranky

Foto: Profimedia.cz

Žena na letišti v londýnském Heathrow před povinnou karanténou v hotelu (ilustrační obrázek).

Reklama

Na ženy, které podstupují povinnou karanténu v hotelech v Británii, bude odteď dohlížet ženská ochranka. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví a sociální péče poté, co stanice BBC upozornila na časté sexuální obtěžování.

Článek

S obtěžováním v covidových hotelech se serveru BBC svěřilo 16 žen. Mnohé z nich také uvedly, že jejich stížnosti se v minulosti setkávaly s nezájmem nebo se zpochybňováním. Poté, co stanice BBC zveřejnila zprávu, ve které žena popisuje, jak jeden z hlídačů napodoboval sex ve výtahu a druhý žádal o objetí, se ministerstvo rozhodlo poměry v karanténních hotelech změnit.

Ženy, které cestují samy, vládní krok většinou vítají. Je mezi nimi například 23letá studentka medicíny z Manchesteru, která zažila nepříjemný zážitek, když v dubnu trávila karanténu v Radisson Red Heathrow a podstoupila děsivou procházku po opuštěných hotelových chodbách s jedním z hlídačů.

Další z dotčených žen čelila nevyžádanému náporu facebookových zpráv, ve kterých ji hlídač oslovoval „drahá“ nebo „miláčku“ a klepal na její dveře poté, co napsal zprávu „dnes večer přijdu“. Další žena ve věku dvaceti let pak popisuje, jak na ni ochranka několika mužů hvízdala a pokřikovala, když procházela kolem hotelu.

Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče nyní nastolilo pravidla tak, že pokud v hotelu nebude ženský personál k dispozici, žena by měla být doprovázena dvěma muži. Předpokládají, že se muži navzájem podpoří v dodržování vhodného chování. Některé z obtěžovaných žen se ovšem domnívají, že toto řešení nepovede k posílení bezpečnosti žen, ale naopak ke zvýšení potenciálního rizika.

Počty hlídačů ženského pohlaví v covidových hotelech jsou v porovnání s těmi mužskými velmi nízké. Bezpečnostní agentura G4S uvedla pro BBC, že tyto počty odpovídají celkovému zastoupení žen v britském bezpečnostním sektoru s tím, že pracuje na tom, aby do budoucna přilákala na tyto pozice více žen.

Spolu s posílením ženských ochranek bude ministerstvo hlídačům poskytovat kurzy pro zacházení s hosty, se speciálním zaměřením na potřeby žen. Svou funkci zahájil také tým specializovaný na vyřizování stížností týkajících se karanténních hotelů, který má jasně dané postupy pro hlášení problémů. „Děláme maximum pro to, abychom zajistili, že každá osoba, jež se nachází v nařízené karanténě, dostane podporu, kterou potřebuje,“ uvádí mluvčí ministerstva.

Reklama

Doporučované