Hlavní obsah

Vědci našli na Marsu velké podzemní jezero

Povrch planety Mars, jak ho vidí vozítko Curiosity.Video: Marek Baloun, Youtube.com

 

Reklama

Podzemní jezero na Marsu je prvním nálezem vody svého druhu. Jeho plocha je až dvacet kilometrů čtverečních.

Článek

Vědci z americké NASA našli na Marsu velké podzemní jezero. Nachází se v hloubce jednoho a půl kilometru pod jižním pólem planety a jeho plocha je až dvacet kilometrů čtverečních. 

„Pokud je zjištění pravdivé, jedná se o první objev tak velké masy vody na Marsu,“ popsala nález Cassie Stuurmanová, geofyzička na univerzitě v Texasu.

Objev přinesl mezi květnem 2012 a prosincem 2015 pokročilý radar pro sondování podzemí a ionosféry Marsu, který se nachází na palubě evropské sondy Mars Express. Ten vysílá do země radarové paprsky a měří následně sílu, se kterou se vracejí. Vědci během následujících dvou a půl let zkoumali data a shodli se, že jediným možným vysvětlením náhle změny signálu musí být vodní plocha.

Předchozí průzkumy planety ukázaly, že Mars byl v minulosti mnohem teplejší a vlhčí planetou než nyní. Na povrchu sondy a satelity totiž našly vyschlá koryta a pánve. Průzkum bude pokračovat i v následujících letech. Letos v listopadu odstartuje ze Země sonda Insight, která po dobu minimálně dvou let bude provádět průzkum vnitřku planety. V roce 2020 pak odstartuje k Marsu vozítko, které doplní již několik let aktivní Curiosity.

Reklama

Související témata:

Doporučované